26 patienter anmäler klinik

Klagomålen mot tandläkarmottagningen i Sävsjö, som med omedelbar verkan tvingades stänga, tidigare i år fortsätter komma in till Inspektionen för vård och omsorg.

IVO utreder tandläkarmottagningen 24 karat i Sävsjö som för några veckor sedan tvingades stänga med omedelbar verkan. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

IVO utreder tandläkarmottagningen 24 karat i Sävsjö som för några veckor sedan tvingades stänga med omedelbar verkan. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Foto:

Jönköpings Län2018-02-28 17:45

Efter flera klagomål mot tandläkarmottagningen 24 Karat i Sävsjö gjordes en oanmäld inspektion av IVO. Då upptäcktes stora brister på mottagningen. Det ledde till att kliniken fick stänga med omedelbar verkan några dagar senare, den 29 januari. Bristerna beskrevs som en ”påtaglig fara för patienters liv”.

IVO har enligt uppgifter i Radio P4 Jönköping begärt in alla journaler som nio tandläkare och ytterligare en personal ska ha utfört på patienter enligt uppgifter till Försäkringskassan. De ska nu granskas.

Kliniken är i ett första skede stängt i ett halvår.

– Det är många som farit illa och som har svårt att äta och dricka, säger Mats Vendelius, inspektör på IVO, till Radio P4 Jönköping.

Han beskriver ärendet som en av de största utredningar han varit involverad i.

Totalt arbetar sex personer på IVO med utredningen.

Enligt Radio P4 Jönköping har 26 anmälningar från patienter hittills lämnats in till IVO, vilka beskriver en rad felbehandlingar. Patienter ska enligt anmälningar ha fått rådet att köpa lim och limma dit tänderna själv, ha fått tänder som dragit ut i onödan, ha fått svårt att äta med mera. En del har fått skyhöga räkningar med hot om inkasso fast de redan har betalat.

Ägaren säger i en intervju i Radio P4 Jönköping att uppgifterna i anmälningarna inte stämmer och att patienterna ljuger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!