36 nya jobb i regeringssatsning

36 nya jobb väntas skapas i Jönköpings län under 2018 i en satsning på jobb för nyanlända och långtidsarbetslösa.

Jobb ska skapas för att exempelvis sköta vandringsleder. Foto: TT

Jobb ska skapas för att exempelvis sköta vandringsleder. Foto: TT

Foto:

Jönköpings Län2018-01-18 12:15

Regeringen presenterade på onsdagen en satsning på gröna jobb. De hoppas man kunna fördelas på drygt 5 000 nyanlända och långtidsarbetslösa från i år och till och med 2020. Under året satsar regeringen totalt 270 miljoner kronor genom fem myndigheter.

I dag saknas det arbetskraft i form av bland annat skogsarbetare, maskinförare och personer som kan sköta naturreservat, vandringsleder, trädgårdar och friluftsområden samt städa stränder. Regeringens satsning väntas göra det möjligt att erbjuda praktik, moderna beredskapsjobb eller andra subventionerade anställningsformer till långtidsarbetslösa och nyanlända. Under 2018-2020 satsas totalt 910 miljoner kronor.

5 000 nyanlända och långtidsarbetslösa ska ges jobb men pyttsar man ut det över länet blir det lokal inte så många jobb. I Jönköpings län väntas 36 personer få jobb genom satsningen.

- Myndigheternas målsättning är att cirka 36 personer ska omfattas av satsningen i Region Jönköpings län redan 2018. Det handlar om personer som idag är långtidsarbetslösa eller nyanlända som kommer kunna arbeta med eftersatta behov i samhället. Det kan handla om att röja skog, rusta upp vandringsleder eller städa upp runt bangårdar och stationer. Tanken är att de som tar del av insatsen efter ett år ska ha tillräckliga kvalifikationer för att kunna anställas av företag inom gröna näringar som idag har svårt att rekrytera, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

- Den här satsningen innebär en ambitionshöjning i arbetet för att rusta upp ledsystem och vandringsleder, att sköta naturreservat och att bekämpa invasiva främmande arter. Samtidigt leder det till fler jobb och att naturen blir tillgänglig för fler, säger miljöminister Karolina Skog.

Skogsstyrelsen ska på basis av underlag från myndigheterna lämna en delredovisning av genomförandet senast den 1 maj 2018. Slutredovisning lämnas 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!