Polisen varnar äldre

Efter många stölder mot äldre i Jönköpings och Östergötlands län med liknande tillvägagångssätt går nu polisen ut och varnar äldre och uppmanar dem vara vaksamma.

Jönköpings Län2017-12-08 13:00

På en rad platser runt om i de båda länen har äldre haft påhälsning av två kvinnor som tar sig in i hemmen för att stjäla.

Polisen konstaterar att brott mot äldre oftast sker i vågor med mer eller mera anmälningar. Senaste intensiva perioden var 24 till 28 november då det gjordes 21 anmälningar i Jönköpings län där äldre utsatts för försök eller genomförda stölder.

Liknande stölder har förekommit i Östergötland och andra polisregioner. I veckan verkar det som att samma liga återkom till Jönköpings län igen.

Från sjukvården

Tillvägagångssättet är oftast väldigt likt.

- Det rör sig om en eller två kvinnor som är väldigt påstridiga och har en anledning till att de vill komma in i personens bostad. Väl inne söker de efter smycken eller kontanter som de plockar på sig, säger Rolf Abrahamsson, inspektör i polisområde södra Vätterbygden.

Vid den senaste tidens anmälningar har det oftast handlat om att en kvinna ber att få fylla en vattenflaska eller utger sig för att vara läkarstudent som ska ge massage.

Polisen vill väldigt gärna få tag i de personer som ligger bakom de här stölderna men säger att man är beroende av allmänhetens ögon och öron. Man vill gärna ha detaljer kring utseende men också fordon, registreringsnummer och liknande.

Den som får besök av kvinnorna eller tro sig se dem begå brott uppmanas ringa 112. Den som i efterhand vill anmäla ett brott gör det på 114 14.

- Det här är ett fenomen som vi inte ser bara just nu. Det återkommer och ser över hela landet.

Polisen uppmanar nu därför äldre att inte öppna för okända personer.

- De här personerna har i flera fall trängt sig på när de haft möjlighet, säger Rolf Abrahamsson.

Han uppmanar också de som har äldre bekanta att prata med dem. Desto fler som vet riskerna med att öppna för okända, desto bättre, anser han.

- Det kan låta hårt men det bästa sättet att motverka detta är att vara beredd. Det är inte otrevligt att möta nya personer med en sund skepsis, säger Rolf Abrahamsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!