Rutiner skärps efter mord

Arbetsmiljöverket gjorde efter mordet på Lasarettsgatan i Vetlanda en inspektion hos Vetlanda kommun.

Foto: TT

Jönköpings Län2018-03-30 18:00

I rapporten som nu är klar kräver Arbetsmiljöverket att rutiner för larmutrustning måste förtydligas. Det gäller även rutinerna hur personalen ska agera i hot- och våldssituationer.

Arbetsmiljöverket anser att det behövs skriftliga rutiner för kontroll, underhåll och övning av personallarm. Dessutom ska rutiner för hur våld och hot ska hanteras kompletteras. Det handlar om hur en anställd ska agera i en akut situation, hur man ska ta hand om personal i anslutning till en akut situation, hur uppdraget ser ut för den som är i tjänst under delegerat chefskap.

- Det är en kort men tydlig rapport som bekräftar vad vi har kommit fram till i vår egen utredning. Rapporten tar fasta på arbetsmiljön. Här ser vi över och skärper rutinerna när det gäller larm och säkerhet för medarbetare. Sett till händelsen har vi följt rutinerna, ändå finns det, som Arbetsmiljöverket skriver, skäl att ytterligare stärka vissa områden. Vi är igång med alla punkter. Vår ambition är att våra medarbetare ska ha en bra arbetsmiljö och känna trygghet, säger Marianne Karlsson, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Vetlanda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!