–Det var problem, men inte i sådan omfattning att det krävde fler åtgärder än de som förvaltningen genomfört, summerar kommunens utredning.
Det var mitt i natten den 20 februari som polisen larmades till boendet på Lasarettsgatan i Vetlanda. En 21-årig kvinna som bodde på boendet hittades död. Hennes 24-åriga syster som var på besök hittades svårt skadad. En 25-årig man, ej inom LSS, som bodde granne, greps i anslutning till fastigheten för mord och mordförsök.
Efter händelsen startade kommunen en internutredning som offentliggjordes på onsdagen.
Syftet med utredningen har varit att få en bild av läget från själva händelsen och fram till den 19 mars. Utredningen tar även upp frågor som relateras till situationer före händelsen.
Djupa spår
Det är första gången något sånt här har hänt i Vetlanda.
– Det är en tragisk händelse som sätter djupa spår, dels hos våra medarbetare, men naturligtvis i synnerhet för den drabbade och anhöriga, säger Marianne Karlsson, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.
Kommunens egen utredning visar inte på några felaktigheter i rutiner eller hur man agerat under händelsedygnet.
– Vår ambition är att vara så öppna som möjligt sett till integritets- och sekretessfrågor. Ingen hade dock kunnat förutse den fruktansvärda händelse som skedde, säger Marianne Karlsson.
Mannen har bott i Vetlanda i några år men omfattades inte av LSS. (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
– Att det är en del av det vanliga hyresboendet är i linje med vad lagen syftar till, nämligen att personer med funktionsnedsättning får stöd för att kunna leva ett så normalt, bra och självständigt liv som möjligt. I den aktuella fastigheten finns personal dygnet runt. De LSS-boende lever i stor utsträckning ett normalt liv. Stödinsatser tar hänsyn till det individuella behovet, beskriver kommunen.
Inte tillräckliga problem
Efter händelsen har det uppgetts i media om att mannen var extremt ljudkänslig och att kvinnan var rädd för honom.
I rapporten tas de störningar som varit kända upp och vad som gjorts.
– Det var problem, men inte i sådan omfattning att det krävde fler åtgärder än de som förvaltningen genomfört, summerar kommunens utredning.
– Mitt uppdrag har varit att titta på hur vi har agerat i ärendet, utifrån lagstiftning, rutiner och riktlinjer. Med det som bakgrund bedömer jag att vi gjort allt vi kan, säger Peter Sjöstrand som är socialt ansvarig samordnare på vård- och omsorgsförvaltningen i Vetlanda och som arbetat fram utredningen.
Krishanteringen som genomfördes efteråt uppges i rapporten ha genomförts på ett professionellt sätt.
Personal, både de i aktiv tjänst och de som varit lediga, har fått stöd och erbjudande om stöd från sina chefer. De hyresgäster som bor på Lasarettsgatan och god man har fått stöd av personal.