Brandhärjat hus just nu obeboligt

– Det är en oerhört tragisk händelse för de som är drabbade. På sikt handlar det om att hitta en ny bostad för de drabbade, säger tillförordnad kommunchef Karin Höljfors.

22 juli 2019 16:09

– Kommunen har gett de drabbade kontaktuppgifter till POSOM-gruppen för hjälp med det nödvändigaste men också information att man ska vända sig till restvärdesledaren, försäkringsbolag och fastighetsägare. Sen ligger mycket på försäkringsbolagen. Har man frågor är man välkommen att ringa kommunen, säger hon.

Kan kommunen hjälpa till med bostad?

– Om det är omöjligt att hitta en bostad så får man kontakta socialtjänsten. En kortsiktig lösning är att bo i elevbostad eller på korttidsboende, säger Karin Höljfors men betonar att kommunen inte är någon direkt bostadsförmedlare utan hänvisar till fastighetsägaren.

– På sikt söker var och en bostad, säger hon.

Gör kommunen något för att hjälpa företagen?

– Det är framförallt försäkringsbolagen som hjälper dem, säger hon.

Enligt vd Jakob Kyllenbeck, Reveljen Fastighets AB, (som ägs av Markus Kyllenbeck) kan ingen av hyresgästerna återvända direkt.

– Det tror jag tyvärr inte. Jag kan konstatera att det är omfattande skador. Vi har inventerat vad vi har i lägenheter men allt är tyvärr uthyrt. Sedan försöker vi titta på andra håll om vi kan hjälpa till.

Tillsammans med försäkringsbolaget gjorde bolaget en första bedömning på plats under måndagen.

– Vi har tittat på plats om vi kan reparera eller inte, säger tillförordnad skadechef Veronica Svahn på Länsförsäkringar.

Vad det kan komma att landa ekonomiskt vet hon ännu inte men hon bekräftar att det handlar om mångmiljonbelopp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ivonne Svahn

Ämnen du kan följa