Hon blir ny chef för behandlingshemmet

Vimmerbybon Roger Lönn avrundar sina år som institutionschef på Hessleby behandlingshem och lämnar över till en annan Vimmerbybo. Till våren väntas en mångmiljonsatsning i verksamheten.

Sofia Velander är från Virserum men har på senare tid

Sofia Velander är från Virserum men har på senare tid

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2019-06-23 06:00

Roger Lönn började på Hessleby som kurator för 32 år sedan. De senaste 12 åren har han varit institutionshef.

– Det har varit väldigt krävande och utvecklande, på det personliga planet och att verksamheten utvecklats, summerar han åren.

– Förr åt man mer upp sig medan det nu handlar om vård och behandling som noga följa upp. När jag började här var det som ett eget samhälle och personalen bodde här. Det har verkligen varit förändringens vind, säger han om det, som nu är ett av landets största LVM-hem med 35 platser och drygt 100 klienter per år.

– En budget på 55 miljoner kronor är ganska bra. Det är en stor arbetsplats och den betyder mycket för bygden, säger Roger Lönn.

Och större väntas det bli då en utbyggnad planeras för 40 miljoner nästa vår.

– Definitivt beslut tas efter sommaren, säger han om utökningen från 35 till 39 platser.

Personalstyrkan ökas från dagens 77 till 90 tjänster.

Roger Lönn lämnar över chefsposten till Sofia Velinder från Vimmerby. Hon har de senaste sju åren varit verksamhetschef för vuxenpsykatrin i Oskarshamn.

– Jag har jobbat i regionen i 14 år, först som sjuksköterska och samtalsterapeut och därefter som verksamhetschef, säger hon och beskriver sitt nya uppdrag som en utmaning då det på många plan skiljer sig mycket från det hon tidigare jobbat inom.

– Ledningsstrukturen ser annorlunda ut. Det är en större enhet och en helt annan verksamhet och organisation. Det är ett helt nytt chefsuppdrag och en annan arbetsgrupp, beskriver hon.

Hon tar över en institution som myndigheten SIS bedömer är väl fungerande.

– Det är roligt att ta över det som är så väl genomarbetat, säger hon med berömmande ord.

En av klienterna tidningen pratar med, säger behandlingen är nyttig och att det ger honom metoder, hur han ska tackla sina problem.

– Speciellt när man kommer hem och ställs inför fakta, när verkligheten kommer ifatt. Då får man veta hur man ska göra och man får erfarenheter från andra. Jag har varit här i två månader och har fyra kvar. Jag vill inte hamna i missbruk igen, säger han.

Hessleby byggdes som sanatorie för sjuka i lungsot., en sjukdom som krävde många offer..
Hessleby byggdes som sanatorie för sjuka i lungsot., en sjukdom som krävde många offer..
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!