Man flydde från polisen – i liten båt

Mannen ska ha satt eld på bilen han färdades i, försökt stjäla en annan och slutligen rott ut i en sjö för att undkomma polisen. Men polisen fick tag i en båt och rodde efter.

22 maj 2019 16:37

Det är en något rörig historia som under onsdagen har utspelat sig i Malmbäck, sydväst om Nässjö, och som polisen nu ska försöka reda ut.

Det hela började med ett samtal till polisen vid 07.15-tiden på morgonen. En inringare hade sett en bil vara nere i diket och vända på vägen strax söder om Malmbäck, och befarade att föraren var påverkad. En polispatrull gav sig ut för att försöka hitta bilen, men misslyckades.

Någon timme efter det första larmet kom nästa samtal. Någon hade sett samma bil, och hur mannen som körde lämnade fordonet och sprang mot Klappasjön. När polisen kom fram rök det kraftigt från bilen och sedan började den brinna.

– Vi misstänker att han själv har satt eld på bilen, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

Räddningstjänst tillkallades som kunde släcka bilen.

Strax efter klockan 09 kontaktades polisen igen. En man hade försökt stjäla en bil i området, precis norr om Klappabadet. Han ska dock ha misslyckats och sprungit vidare. Snart fick polisen uppgifter om att mannen befann sig i vattnet. De såg honom i en liten båt på sjön.

– En operatör vid polisen som vi har pratat med sa att en polispatrull då fick tag i en annan båt och rodde efter mannen ut i sjön, säger Björn Öberg.

Men så plötsligt hände något, båten välte och mannen for ner i vattnet. Efter en stund hade mannen lyckats ta sig till strandkanten där han greps och försågs med handbojor.

Mannen, som visade sig vara 28 år, var nedkyld efter simturen, men behövde enligt polisen inte uppsöka sjukvård. Istället togs han med till polisstationen för förhör och provtagning.

Polisen har pratat med vittnen som under händelsens gång kan ha blivit utsatta för olika typer av brott. 28-åringen är nu misstänkt för försök till rån alternativt tillgrepp av fortskaffningsmedel efter att ha försökt att stjäla bilen, grov skadegörelse eftersom han misstänks ha satt eld på bilen han färdades i och drograttfylleri och narkotikabrott, eget bruk. Han misstänks också för grov olovlig körning eftersom han inte hade körkort. Slutligen misstänks han för grovt olaga hot, men det är ännu oklart när i hela händelsekedjan det brottet ska ha begåtts.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Ahnoff