Ett sedan länge beviljat stöd från länsstyrelsen till utomhusmiljön har gjort idéerna möjliga att genomföra. Med tio procents egen finansiering av Emilkraften landar satsningen på 2,04 miljoner.

I området har det lagts stort fokus på naturens egna värden och det hållbara. Förra året byggdes en lekpark och i försomras sattes bygget igång för att attrahera de lite äldre besökarna.

Ett område med bland annat utomhusbio som nu ska invigas med bland annat tal av Emilkraftens ordförande och tillika kommunalråd Annelie Hägg.

Artikelbild

| Robert Glader, Emilkraften, vid den nya parkourbanan som ska invigas med en uppvisning på fredag.

– Det blir på fredag. Vi vill visa att vi är igång. Två grabbar från Jönköping kommer ha en uppvisning, säger Robert Glader, verksamhetsledare på Emilkraften och visar parkourbanan.

Banan gjord i ek är uppdelad i en sektion för de mindre barnen och en lite djärvare för de äldre.

– Parkour är en rolig sak som det inte finns så mycket av runtomkring. Det är lite som en "inte nudda marken bana", förklarar han.

Lite längre bort finns kulisser med småländska miljöer i storbildsformat, som besökarna kan fotograferas vid.

Artikelbild

| Parkourbanann är byggd i ek med olika knutar för bästa hållfasthet.

Varför småländska miljöer. De finns ju överallt just här?

– Vi vill knyta ihop det med utställningen. Och vi är stolta över Småland. Här finns allt, säger han och ställer sig vid ett par älgar.

Digital teknik kommer också ta sin plats. Besökarna ska kunna koppla på sin egen favoritmusik i högtalarna och genom en app även ta del av så kallad "förstärkt verklighet" (augmented reality).