Rekordmånga unga vill starta företag

Intresset bland ungdomar i Eksjö att starta företag i Ung Drive har ökat från tre förra året till 35 i år. Och då går ansökningstiden inte ut förrän sista april.

17 april 2019 11:00

Drazen Crnoja, projektledare för Ung Drive på Höglandet, säger sig inte ha varit med om något liknande tidigare år och konstaterar att intresset att delta bland Eksjös unga verkligen sticker ut bland de medverkande Höglandskommunerna.

– Vi brukar inte ha den här sortens angenäma "problem", säger han.

Förra året var det tre ungdomar från Eksjö som startade företag i projektet. I år har 35 ungdomar ansökt om att vara med. Några idéer som finns är att köra ut mat, alltjänst, hästaktiviteter och marknadsföring.

Enligt Drazen Crnoja har majoriteten ingen färdig idé, och det är heller inget tvång. Coacherna hjälper ungdomarna att hitta en idé utefter intresse. Det viktiga, enligt honom, är att deltagarna är intresserade. Alla som söker intervjuas för att se att de har den drivkraft som behövs. Marie Brask, näringslivschef i Eksjö, är jätteglad över intresset.

– Det känns riktigt bra. Vilka framtidsutsikter vi har med så många taggade entreprenörer, säger hon.

Näringslivsenheten har senaste året arbetat med ungt entreprenörskap och med mer kontakt med skolan. Marie Brask tror att det gett resultat.

– Nyckeln är personlig kontakt och att vi kommer till dem, säger hon.

Eksjö har haft åtta platser i Ung Drive, vilket man nu undersöker om det går att utveckla till några fler.

– Vi ska försöka hitta en budget för det, för det är ändå förenat med en kostnad, säger Marie Brask om finansieringen, som delas mellan region och kommun.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ivonne Svahn

Ämnen du kan följa