Kalle Henriksson har lämnat oss

Kalle Henriksson, med ett brinnande intresse för gamla båtar och stadsmiljöer, har avlidit 89 år gammal.

Kalle Henriksson fotograferad 2013.

Kalle Henriksson fotograferad 2013.

Foto: Anders Steiner

Dödsfall2020-03-25 10:00

Under många år har läsarna kunnat ta del av Kalle Henrikssons reflektioner över de gamla bilder han hittat i både sitt eget, museets och vänners gömmor. De har gett en tillbakablick över hemstaden Västerviks framväxt de senaste hundra åren, både som tätort och som sjöstad. Många av bilderna har varit på båtar och Kalle la sig alltid an om att inte enbart skicka in en bild, utan också ta reda på så mycket som möjligt av historien bakom bilden. En historia som han sedan förmedlade till läsarna.

Det undervisande draget grundade sig förmodligen i Kalle Henrikssons bakgrund som lärare. Efter några år som kontorist på bland annat Gunnebo bruk samt Sparbanken i Västervik, utbildade han sig till handelslärare. Från 1970-talet och fram till sin pension undervisade han sedan i kontorsämnen på Västerviks gymnasium.

Kalle Henriksson föddes och växte upp i området Västralund i Västervik. På 1970-talet kunde han åter flytta in i sitt barndomshem. Cirkeln var sluten och Kalle bodde i huset fram till sin död.

Han var gift med Brita, och de fick två söner, Per och Anders. När Brita gick bort 2016 blev det ensamt för Kalle, som dock fortsatte att odla sina intressen för det gamla Västervik, och regelbundet försåg tidningen med bilder.

Varifrån båtintresset kom vet inte Anders Henriksson riktigt, men han berättar att hans far i sin ungdom jobbade en sommar på Gotlandstrafiken.

Tillsammans med vännen Nils Gustavsson brukade han besöka hamnen och titta på fartyg. De båda seglade också tillsammans, berättar Anders Henriksson.

Kalle Henriksson hade ett stort språkintresse och jobbade under cirka tio år som guide i S:ta Gertruds kyrka i Västervik där han guidade utländska turister och till sin glädje fick användning för sina kunskaper i tyska. Han har också följt med föreningar på flera resor runt om i Europa, där han tolkat för sina kamrater.

I Åbo. En glad Kalle Henriksson på en resa till Åbo. Självklart placerad vid rodret på en båt.
I Åbo. En glad Kalle Henriksson på en resa till Åbo. Självklart placerad vid rodret på en båt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!