100 000 unika lyssnare – varje vecka

Mordpodden startade som ett skolprojekt 2016. Att den kom att handla om svenska mord var en tillfällighet. Idag är Vimmerbybördiga Amanda Karlssons podd, som hon driver ihop med Linnéa Bolin, en av Sveriges populäraste.

17 juli 2019 13:00

Det var när Amanda Karlsson gick sista terminen på journalistutbildningen på Linnéuniversitetet som hon antingen kunde välja en kurs eller praktik. Amanda var inställd på en kurs och nyfiken på radio. Men hon fick beskedet att hon var enda sökande, så det fanns inte möjlighet att avsätta en lärare. Hon stod dock på sig då hon ville göra en dokumentär. Tillslut fick hon tillgång till teknik, men utan lärare.

Någonstans där klev slumpen in. En dag kom hon för tidigt till en lektion. Det gjorde Linnéa Bolin också och de kom att prata med varandra - för första gången. Linnéa hade sökt ett TV-projekt, men var missnöjd och ville byta.

– Nu var vi två elever, förklarar Amanda, som berättar att Linnéa fick frågan om vad de ämnade göra.

– Hon svarade en podd om mord. Det var något hon bara slängde ur sig, säger Amanda.

Men temat lockade då båda lyssnade på den genren.

– Publiceringen var en del av skolprojektet och det var roligt att folk i vår omgivning kunde höra den. Men det fanns inget syfte att någon annan skulle hitta den.

Men deras podd fick enorm respons och gick upp i topp av de mest lyssnade. Resten är historia. I dag försörjer de sig på podden som hittills kan summera 80 avsnitt. Mordpodden har idag runt 100 000 unika lyssnare i veckan. De dyker ner i förundersökningsprotokoll och domar och berättar om svenska mord. Fokus är historien bakom brottet med frågor och svar, varför det skedde och om det möjligen kunde ha förhindrats.

Amanda förklarar att de lägger stor vikt på att göra det på ett ansvarsfullt sätt och att de bara nämner det som redan är känt.

– Det handlar om riktiga personer och anhöriga. För oss är det viktigt att ha med både hjärta och hjärna i vårt arbete.

Med något undantag har de bara tagit upp lösta fall. Varje berättelse följs upp med diskussioner och förklaringar kring rättsväsendet.

Varför tror du "mord" är så populärt i tv-serier, böcker med mera?

– Jag tror det beror på att det är så långt ifrån verkligheten, tack och lov.

Amanda och Linnéa gör vartannat avsnitt.

– Vi har lika syn på produkten och skriver väldigt lika och använder samma språk, beskriver Amanda.

Det äldsta fallet de tagit upp är från 1950-talet, det yngsta från 2016. Vid fall efter år 2000 kontaktas alltid anhöriga. Bara en enda gång har anhöriga sagt nej. Det händer även att folk hör av sig för att de vill att de ska lyfta ett fall. Amanda säger att hon blir berörd av det hon läser i domar.

– Det kan vara extremt skrämmande.

Finns det fall du undviker?

– Jag klarar inte när barn farit illa. Vi har tagit upp ett par fall men de avsnitten har inte jag gjort, säger hon.

Vilket fall har berört dig mest?

– Bobby, säger hon om mordet på en ung pojke på Höglandet, men påpekar också att alla fall berör.

– Det tror jag är viktigt, annars har man på något sätt förnekat verkligheten.

Amanda kompletterar arbetet med podden med att föreläsa om sin egen resa och undervisa inom podd och radio.

Sedan ett och ett halvt år har hon också fått in en ny dimension i livet med dottern Nova.

– Jag är mammaledig just nu. Det är lite tufft att kombinera med podden för man kan inte bara ta ledigt från den. Det fungerar inte, så jag har fortsatt jobba. Det blir mycket sena kvällar och nätter, beskriver Amanda Karlsson, som numera bor i Kalmar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ivonne Svahn

Ämnen du kan följa