– Det kan tyckas vara mycket, men alla behöver inte vara så jätteallvarligt, säger Amelie Lindholm, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Kalmar och jobbar över hela länet. Det kan vara så enkla saker som att djurägaren missat att skriva upp vilka djur som avmaskats.
– Det är inte alls säkert att det betyder något för djurens välfärd egentligen. Men alla brister måste rättas till, säger Amelie Lindholm.
– Vi har målsättningen att gå igenom tio procent av alla livsmedelsproducerande gårdar i länet varje år, säger Amelie Lindholm.
I andra änden på välfärdsskalan finns också betydligt värre fall. Dessbättre är det ganska ovanligt.
– Men vi har 12 personer i länet som fått djurförbud i år, säger Amelie Lindholm och konsulterar statistiken. Det handlar oftast om hundar och katter.
Förutom de här rutinkontrollerna har också 122 kontroller gjorts efter anmälan, och vid 83 av kontrollerna har man hittat brister.
– I cirka 80 procent av fallen handlar det om sällskapsdjur, hundar katter, hästar, eller andra sällskapsdjur, säger Amelie Lindholm. Ibland har anmälningarna handlat om både sällskapsdjur och lantbruksdjur.
I 89 fall har inspektörerna gjort uppföljande kontroller på ställen där man hittat brister, och där har man i 69 fall hittat fel. Samma fel som förut, eller nya. Någon djupare analys av statistiken för i år är inte gjord, säger Amelie Lindholm. Men det verkar som om antalet brister ligger på samma nivå som tidigare år.