17-ÅRING DÖMS FÖR SEXUALRELATERAT MORDFÖRSÖK

En 17-årig man har dömts till sluten ungdomsvård i 18 månader, efter att ha försökt mörda en annan man i Oskarshamn tidigare i år. Av domen framgår att den målägande utsattes för mordförsöket delvis på grund av sin sexuella läggning.

Kalmar Län2016-08-17 13:25

Händelsen utspelade sig i centrala Oskarshamn i februari i år.

I förhören med målsägande och den nu dömde mannen, går versionerna om händelseförloppet isär. Klart är dock att den målsägande blivit knivstucken/-skuren – men vad som föranlett angreppet, och vem som är skyldig, ger de båda inblandade olika svar på.

Den dömde har under hela rättsprocessen påstått sig vara oskyldig.

Offret, den målsägande, berättar dock att de både haft en intim relation med sexuella inslag.

Bland bevisningen som fällde den nu dömde 17-åringen fanns sperma i dennes kalsonger som ”talar extremt starkt” för att den kommer från den målsägande.

Rätten bedömde offrets version vara mest trovärdig, vilket även stöds av ovan nämnda spermafynd. Därtill finns mängder av vittnesuppgifter som stärker offrens version av händelseförloppet.

Som motiv till mordförsöket nämns i domen den målsägandes sexuella läggning. Homosexualiteten, som det rör sig om, ska också vara anledningen till att offret flydde till Sverige från sitt hemland Afghanistan, där man, som han själv uttrycker det i förhör, ”anses komma till paradiset om man dödar homosexuella”.

17-åringen, som även han kommer från Afghanistan och enligt domen har utsatts för en stor rad övergrepp under sitt liv, har under tiden fram till rättegång befunnit sig på ett ungdomshem, dit han tvångsomhändertagits.

Utöver den slutna ungdomsvården ska han även betala skadestånd på 135 000 kronor till offret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om