20 000 vaccindoser till länet

När Kalmar län får sin första laddning vaccin mot den nya influensan blir det 20 000 doser. - Utgår vi från en procentuell fördelning kan Vimmerby räkna med omkring 1 500 doser, säger kommunens risk- och säkerhetssamordnare Bengt Jonsson.

Kalmar Län2009-09-08 06:18

Hittills har elva fall av svininfluensan, H1N1, konstaterats i Kalmar län, varav två personer varit inlagda på sjukhus. Inget fall har konstaterats i Vimmerby kommun och bland de kommunanställda ligger fortfarande sjukfrånvaron på en för årstiden normalsnuvig nivå.
Men hur många som faktiskt smittats vet man inte, eftersom provtagning bara sker i undantagsfall och sjuka avråds att gå till vårdcentraler och sjukhusens väntrum där de kan smitta andra.
- Överlag gäller rekommendationen att stanna hemma när man är sjuk. Att gå till jobbet eller vistas i större folksamlingar med influensasymptom är att göra sig själv en otjänst och andra en björntjänst, säger Bengt Jonsson, risk- och säkerhetssamordnare på Vimmerby kommun.

Länet ligger lågt
Tillsammans med kommunens informatör Lina Edoff och kommunalrådet Carl-Axel Centerstig deltog han i slutet av förra veckan i en länsgenomgång om influensaläget.
- Kalmar län ligger långt ner i smittspridning med 3,9 fall per 1 000 invånare, vilket kan jämföras med Stockholm som har 18 fall per 1 000 invånare.
De första doserna vaccin beräknas komma till länet i början av oktober, inte slutet av september som tidigare sagts. Rekommendationen är att alla svenskar vaccineras med två doser, vilket för Vimmerby kommun alltså betyder 32 000 doser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om