492 vapen inlämnade i länet

492 vapen har lämnats in till polisen i Kalmar län under vapenamnestin. Främst är det äldre vapen som har kommit in, enligt polisen.

Mestadels är det äldre vapen som har lämnats in till polisen under vapenamnestin. Foto: Ellinor Harrysson

Mestadels är det äldre vapen som har lämnats in till polisen under vapenamnestin. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Kalmar Län2018-05-03 14:00

Under tre månader har vapenamnestin pågått i Sverige. Det innebär att personer som har skjutvapen och ammunition hemma utan tillstånd har kunnat lämna in det till polisen utan att straffas för det. Amnestin är beslutad av riksdagen, med syftet att få bort illegala vapen från samhället.

I Kalmar län har 494 vapen kommit in under perioden. Främst är det äldre vapen, såsom gamla hagelgevär, enligt polisen.

På de vapen som kommer in till polisen kontrolleras vapennummer och man filtrerar även bort vapen som det finns licens för.

- Många av de vapen som kommer in finns det tillstånd för och de kan alltså lämnas närsomhelst. Men många har inte koll på att de har licens och tror de måste vänta till en vapenamnesti, säger Torben Pedersen, gruppchef vapengruppen Skåne och Blekinge till SVT.

De vapen som bedöms vara intressanta för olika utredningar provskjuts, resten skrotas. Totalt i hela landet har 9 784 vapen samlats in. Det är en minskning jämfört med förra amnestin 2013, då runt 15 000 vapen lämnades in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om