"Alla kommer inte finnas kvar"

På måndagen blev det klart att Arbetsförmedlingen avvecklar cirka 130 av sina 242 lokala kontor i landet. "I slutet av mars vet vi exakt hur Kalmar län kommer att drabbas", säger Lars Borgemo, chef för Arbetsförmedlingen i norra Kalmar län.

Det är en jobbig och tung process nu med medarbetare som blivit varslade", säger Lars Borgemo, chef för Arbetsförmedlingen i norra Kalmar län.

Det är en jobbig och tung process nu med medarbetare som blivit varslade", säger Lars Borgemo, chef för Arbetsförmedlingen i norra Kalmar län.

Foto: Ellinor Harrysson

Kalmar län2019-03-04 20:00

De redan lagda varslen och de kommande avvecklingarna är en följd av den budget som antogs strax före årsskiftet.

– Det är ju hälften av de nuvarande kontoren som försvinner. I länet har vi sex kontor kvar, Emmaboda, Nybro, Kalmar, Oskarshamn, Hultsfred och Västervik. Alla kommer inte att finnas kvar framöver, säger Borgemo som dock inte vill uttala sig om vilka kontor som sannolikt ligger i riskzonen.

– Det är en jobbig och tung process nu med medarbetare som blivit varslade och som kommer att få uppsägningsbesked, säger han.

Samtidigt understryker han att han tror på omställningen till ett mer digitalt arbetssätt med mer digitala kontaktkanaler.

– De som framför allt drabbas av besparingarna är de grupper som står allra längst från arbetsmarknaden. Från årsskiftet infördes stopp för anvisningar till extratjänster till exempel, sa Lars Borgemo i en intervju med oss tidigare i år.

När vi når honom över telefon på måndagen säger han:

– Nu blir det ännu viktigare att ha fungerande samarbete med kommuner och andra andra myndigheter för att kunna fortsätta att erbjuda fysiska möten för dem som behöver extra stöd.

Arbetsförmedlingens nyligen lagda varsel av 4 500 medarbetare av totalt cirka 13 400 anställda medför att myndigheten måste skynda på förnyelsearbetet mot en mer digital arbetsförmedling.

– Och det blir en utmaning, säger Lars Borgemo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!