Adam Fridlund häller försiktigt upp löksoppan i tallriken, strör över smulad ädelost, knaprigt bacon och finklippt gräslök. Tallriken, med sked och bröd intill, ställs fram på den disk som serveringspersonalen hämtar maten från. Det är förrätterna som ska ut nu. Det är snabba ryck och lite stressigt. Eleverna är verkligen ”på tå” – allt måste klaffa.
– Det är kul, men roligast är det nog att vara i serveringen. Jag gillar kontakten med gästerna, att ge service.
Måste kanske flytta
Det har nyligen varit informationsträff för nior. Ing-Marie Rais och hennes kollegor svarar på frågor, berättar om utbildningen och lyfter fram att det är lätt att få jobb inom branschen.
– Det finns massor med jobb nu, men inte bara i ”vanliga” restauranger. Våra elever får jobb på sjukhuset, inom storhushåll och i livsmedelsbutiker.
– Alla som vill ha jobb får jobb, men de måste kanske vara beredda att flytta på sig.
Flytta på sig kommer även utbildningen göra. Från hösten 2018 får eleverna nya lokaler på Östersjövägen, enligt Ing-Marie Rais.
Studieresa
Både ettor och tvåor lär sig om servering och kök, i trean får de välja inriktning. Eller läsa en kombination.
– Branschen vill ha personal som är flexibel, så det kan vara bra att få med sig båda inriktningarna, säger Ing-Marie Rais.
I trean jobbar eleverna ihop pengar till en studieresa. Resmålet har varierat lite under de cirka tio år gymnasiet genomfört resan.
– I höst åker vi till Mallorca i fem dagar och gör många olika studiebesök. Det lär de sig massor av.