”Alla som vill får jobb”

De har klarat elddopet, eleverna som går första terminen på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Västerviks gymnasium. En trerätters lunch där några ansvarar för serveringen, några för köket. – Vi tycker det är det bästa, att låta dem möta verkligheten så snart som möjligt, säger Ing-Marie Rais, karaktärsämneslärare.

Arvid Grönwall läser första terminen på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Västerviks gymnasium. Härom veckan var det för första gången skarpt läge i restaurangköket där en av förrätterna blev böcklingmousse. I bakgrunden lärare Ing-Marie Rais. Foto: Lena Dahlberg

Arvid Grönwall läser första terminen på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Västerviks gymnasium. Härom veckan var det för första gången skarpt läge i restaurangköket där en av förrätterna blev böcklingmousse. I bakgrunden lärare Ing-Marie Rais. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Kalmar Län2016-10-06 09:22

Adam Fridlund häller försiktigt upp löksoppan i tallriken, strör över smulad ädelost, knaprigt bacon och finklippt gräslök. Tallriken, med sked och bröd intill, ställs fram på den disk som serveringspersonalen hämtar maten från. Det är förrätterna som ska ut nu. Det är snabba ryck och lite stressigt. Eleverna är verkligen ”på tå” – allt måste klaffa.

– Det är kul, men roligast är det nog att vara i serveringen. Jag gillar kontakten med gästerna, att ge service.

Måste kanske flytta

Det har nyligen varit informationsträff för nior. Ing-Marie Rais och hennes kollegor svarar på frågor, berättar om utbildningen och lyfter fram att det är lätt att få jobb inom branschen.

– Det finns massor med jobb nu, men inte bara i ”vanliga” restauranger. Våra elever får jobb på sjukhuset, inom storhushåll och i livsmedelsbutiker.

– Alla som vill ha jobb får jobb, men de måste kanske vara beredda att flytta på sig.

Flytta på sig kommer även utbildningen göra. Från hösten 2018 får eleverna nya lokaler på Östersjövägen, enligt Ing-Marie Rais.

Studieresa

Både ettor och tvåor lär sig om servering och kök, i trean får de välja inriktning. Eller läsa en kombination.

– Branschen vill ha personal som är flexibel, så det kan vara bra att få med sig båda inriktningarna, säger Ing-Marie Rais.

I trean jobbar eleverna ihop pengar till en studieresa. Resmålet har varierat lite under de cirka tio år gymnasiet genomfört resan.

– I höst åker vi till Mallorca i fem dagar och gör många olika studiebesök. Det lär de sig massor av.

Benjamin Dalin Yurt och Mustafa Husseini steker fisk till varmrätt. Om de går vidare in i kockyrket är för tidigt att säga ännu, men jobb lär det i alla fall finnas enligt lärare Ing-Marie Rais.
Benjamin Dalin Yurt och Mustafa Husseini steker fisk till varmrätt. Om de går vidare in i kockyrket är för tidigt att säga ännu, men jobb lär det i alla fall finnas enligt lärare Ing-Marie Rais.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om