Allt fler går på a-kassa i både Västervik och Vimmerby

Antalet personer som får a-kassa ökar. I Vimmerby är ökningen 71 procent och i Västervik 48 procent, när andra kvartalet i år jämförs med samma period förra året.

Allt fler får a-kassa.

Allt fler får a-kassa.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kalmar län2020-08-24 14:00

Antalet personer i Sverige som får a-kassa har ökat med 40 procent. Det framgår i statistik som visar hur många svenskar som fick a-kassa andra kvartalet 2019 jämfört med andra kvartalet i år, enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).

– Det är den största procentuella ökningen som vi någonsin har haft mellan två kvartal, säger Jessica Idbrant, chef för analysenheten på IAF, till Nyhetsbyrån Siren.

I Västervik och Vimmerby märks också en ökning i statistiken och procentuellt sett är ökningen störst i Vimmerby kommun. I fjol fick 188 personer boende i Vimmerby kommun a-kassa, i år får ytterligare 134 personer a-kassa, vilket innebär en procentuell ökning på 71 procent.

I Västerviks kommun fick 443 a-kassa under andra kvartalet i fjol, i år är siffran uppe i 657 personer, vilket motsvarar 48 procent fler. Ökningen i Hultsfreds kommun är betydligt mindre, i fjol fick 169 kommuninvånare a-kassa jämfört med 213 personer i år.

Enligt Jessica Idbrant finns det signaler som visar att trenden fortsätter.

– Kassorna är hårt belastade och vissa har långa handläggningstider just nu. Det är väldigt många människor som sitter och väntar på beslut och inte har fått ersättning än, och därför inte finns med här, säger Jessica Idbrant.

Under andra kvartalet i år fick cirka 179 000 svenskar a-kassa, vilket motsvarar en ökning på 40 procent. Om man bara jämför juli månad i fjol med i år är ökningen ännu högre: 73 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!