"Allt mer vård hemma eller på hälsocentralen"

Patientkontrakt med en tydlig vårdplan för patienten. Satsningar på de anställda för bättre arbetstider och arbetsmiljö och inte minst 100 nya miljoner till den nära vården i länet.

"13 år i rad med plus i ekonomin är unikt, men också n förutsättning för nya reeformer" säger Anders Henriksson (S) som inte ser vare sig sänkning eller höjning av skatten de kommande åren. T.v. Peter Högberg (S).

"13 år i rad med plus i ekonomin är unikt, men också n förutsättning för nya reeformer" säger Anders Henriksson (S) som inte ser vare sig sänkning eller höjning av skatten de kommande åren. T.v. Peter Högberg (S).

Foto: Jimmy Karlsson

Kalmar Län2018-08-17 18:30

– Vi nöjer oss inte med korta köer och landets mest nöjda patienter. Vi vill fortsätta att utveckla vården i Kalmar län, säger landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) som tillsammans med partikollegan Peter Högberg presenterade de sex punkterna i socialdemokraternas vårdpolitiska program vid en pressträff i Vimmerby på fredagen.

Nummer ett är 100 miljoner mera till primärvården, en ökning med 15 procent.

– Allt fler ska få mer av vården på hälsocentralen eller i hemma. Dagens teknik gör det möjligt i allt större utsträckning. Det blir framför allt en vinst för patienter som slipper åka till sjukhusen, säger Anders Henriksson.

Tillgänglighet och kortare köer ska vidare utvecklas med ett vårdkontrakt som ska införas senast 2022 och leda till köfri vård.

– Patienten ska direkt få besked i om nästa steg. Vårdkontraktet ska finnas tillgängligt digitalt.

Socialdemokraterna vill också utveckla cancervården och satsa på medarbetarna där bättre villkor för arbetstider, arbetstid och lön är viktiga delar.

– Vi ska också fortsätta satsa på utbildning för att både behålla och nyrekrytera medarbetare. Vi behöver öka antalet, säger Anders Henriksson.

Samarbetet med kommunerna ska utvecklas för att tidigt nå barn- och unga med psykiska besvär.

– Vi ska fånga upp dem tillsammans med kommunernas elevhälsa, säger Peter Högberg.

Seniorkortet i kollektivtrafiken blir permanent och utökas även till förtidspensionärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!