När ambulansen kommer hem till personen som mår dåligt så ställs först frågor till patienten. Om patienten inte själv kan svara på frågorna, så kan anhöriga på plats hjälpa till. Utifrån detta kan ambulanspersonalen göra sina insatser.
Läkaren avgör
Ambulanspersonalen kollar upp hur patienten andas, hur syresättningen är och om patienten har ont.
- Vi kan få in en patient i ambulansen som har smärre hjärtproblem. Vi sätter ett EKG på patienten och skickar över resultaten för bedömning till en läkare på respektive sjukhus. Det är läkaren som avgör vart patienten ska köras, säger Gert Johansson, som är ambulansansvarig, Oskarshamn med omnejd.
Behandling i ambulansen
I samband med bedömningen av EKG får ambulanspersonalen information av läkaren om hur de ska påbörja behandlingen. Ungefär 40 procent av alla infarkter är ST-höjningsinfarkter (allvarligare), medan 60 procent är icke-ST-höjningsinfarkter (lindrigare).
- Är man i Vimmerby och söderut och det rör sig om en hjärtinfarkt blir det direkttransport ner till Kalmar, där de kan utföra en operation, (ballongvidgning, PSI) då patienten kommer in.
Ambulansen kör till närmsta sjukhus
En fråga som ofta kommer upp när en nära anhörig ska åka iväg med ambulansen är: vart för ni patienten?Allt som oftast kör ambulansen till det närmsta sjukhuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!