Bakslaget: Nu varnar SMHI för snöfall

På tisdag morgon väntas ett snöfall dra in över länet. Nu går SMHI ut med en klass 1-varning. "Det kan vara halt på vägarna", säger Charlotta Eriksson, meteorolog.

Ett snöfall väntas dra in över Östergötland under tisdagen.

Ett snöfall väntas dra in över Östergötland under tisdagen.

Foto: Mostphotos

Kalmar län2020-02-24 11:34

Ett lågtryck väntas dra in över länet under tisdag morgon och förmiddag. Till följd av det kan det, enligt SMHI, komma uppemot fem centimeter snö. Temperaturen väntas i sin tur ligga kring nollan.

– Det kommer inte helt vara ren snö, utan lite blötsnö och slaskigt, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Till följd av snöfallet väntas det bli halt väglag och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall.

Hur länge tror ni att det här komma att hålla i sig? Kan man vänta sig snöfall längre fram under veckan?

– Den här varningen är utfärdad för tisdag morgon och förmiddag. Sedan ser det ut som att temperaturerna stiger lite under tisdagen och att det här nederbördsområdet mer och mer kommer att övergå i regn, säger Charlotta Eriksson.

Lågtrycket beräknas ligga kvar under onsdagen.

– Då får vi lite mer nordliga inslag av vindar, vilket gör att det blir lite kallare. Under onsdagen ser det ut som att vi kan få lite snöfall, innan det drar vidare, säger hon.

Den meteorologiska våren anlände till länet 21 februari. Att det nu kommer ett bakslag påverkar inte vårens intåg, enligt Charlotta Eriksson.

– Den meteorologiska benämningen av våren är att dygnsmedeltemperaturen legat över noll grader i sju dygn efter den 15 februari. Efter att det har inträffat är det meteorologisk vår och det går inte att ta tillbaka, säger hon.

Vid lunchtid på måndagen utfärdade även SMHI en risk för gräsbrand i Kalmar län.

Arkivbilder.
Arkivbilder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!