Bakterien som är vanligare än salmonella

Sommaren kom tidigt i år, och med den följer magsjukebakterien. 282 infekterades i fjol.

Man ska kontakta läkare vid: blod i avföringen, frossa, magsmärtor eller feber som inte går över.

Man ska kontakta läkare vid: blod i avföringen, frossa, magsmärtor eller feber som inte går över.

Foto: Christine Olsson/SCANPIX

Kalmar län2018-07-07 19:00

10 600 fall av campylobacterinfektioner rapporterades in under 2017 men bara 2 000 salmonellainfektioner, enligt Livsmedelsverket. Bakterien, som stortrivs i varmt sommarväder, ger samma symtom som salmonella men är mycket vanligare. Magsmärtor, diarré, feber och kräkningar kan förekomma i upp till två veckor. Och man får jobbförbud så länge man är smittad. I vissa fall sprids den även till blodet och kan leda till blodförgiftning.

Campylobacter kommer ursprungligen från kyckling och sprids lätt vidare till människor när köttet är dåligt tillagat. Färsk kyckling är mer smittosam än fryst eftersom bakterierna inte överlever låga temperaturer.

– Vi (Svenskar) tycker lite att: oh det ska vara svenskt, det ska vara färsk kyckling. Man kan säga att det blev ett bakslag, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Vanligast förekommande var bakterien i Halland och Dalarna. I Kalmar län drabbades 282 personer 2017. Antalet fall har ökat kraftigt mellan 2008 och 2016. Men 2017 skedde en förändring.

– Statistiken är på väg ner, tack och lov, för det är inte kul att få campylobacter, säger Lisa Labbé Sandelin.

Såhär undviker du sommarmagsjuka:

1. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan du tillagar kyckling. (handsprit hjälper ej)

2. Låt inte rå kyckling komma i kontakt med andra livsmedel.

3. Skölj inte kycklingen under vattenkranen, bakterier kan skvätta runt i köket.

4. Skärbrädor och knivar ska diskas ordentligt för att motverka bakteriens spridning mellan livsmedel.

5. Torka av bänkskivor med papper istället för med disktrasan.

6. Kycklingen ska uppnå 70° innan den serveras.

Drick heller inte opastöriserad mjölk.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om