Det visar Barnmiljöhälsorapporten som är framtagen vid Arbets- och miljömedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping.
I arbetet har drygt 8 000 föräldrar deltagit. Man har bland annat undersökt Kalmar län och Östergötland och jämfört kuststäder och inlandsstäder.
Barnen delas in i åldersgruppen och föräldrarna efter utbildningsnivå och om de är födda i Sverige eller i utlandet.
Undersökningen visar bland annat att färre barn någon gång i veckan eller flera vistas i en park eller ett grönområde. Kuststäderna har fler utomhusaktiva än inlandet och barn till högutbildade är också mer utomhus.
Ingela Helmfrid är biolog och projektledare vid Arbets- och miljömedicin vid Universitetssjukhuset.
– Barnen verkar må bra, där ser vi ingen större skillnad mellan de undersökta länen. I Kalmar län ser vi att fler provtar sina brunnar och att man tänker på kemikalier i maten. Där ser man att föräldrar till små barn bryr sig mer om sådana saker än föräldrar till större barn.
I länet ser man också att andelen barn med övervikt eller fetma minskat något men att de som störs mycket av buller i matsalen har ökat.
Liksom landet i övrigt har Kalmar län en ökande andel tolvåringar som har återkommande trötthet eller huvudvärk i skolan som kan påverka deras skolresultat negativt.
Nästan 20 procent av tolvåringarna oroar sig ofta eller mycket ofta för klimatet och sin egen framtid, och det är fler flickor som oroar sig än pojkar.