Det förklarar Peo Fahlström, som är handläggare för lärande och kompetensförsörjning på Regionförbundet i Kalmar län.
Det var den 7 juni i år som regionförbundets styrelse beslutade att det befintliga Lupp-nätverket ska ersättas med ett Barn- och ungdomsnätverk med representanter, tjänstepersoner, från alla länets kommuner samt Eksjö.
Lupp är egentligen bara namnet på en ungdomsenkät som genomförs vart tredje år i Kalmar län, och hösten 2018 är det dags igen.
Men nu har förbundets styrelse beslutat att samla alla frågor som rör barn och unga under ett och samma tak och i samband med detta bildas alltså Barn- och ungdomsnätverk Kalmar län.
– Tanken är att vi ska arbeta bredare med frågor och beslut som rör barn och ungdomar, deras liv, hälsa och medbestämmande, säger Peo Fahlström.
Han betonar att man redan i dag arbetar aktivt med att fånga upp ungas röster.
– Skillnaden är egentligen att vi kommer att ha fler personer som är involverade i det här arbetet, det vill säga att fler tjänstepersoner på olika sätt och i olika sammanhang möter och samtalar med barn och unga om deras vardag, för att inhämta deras perspektiv. Syftet med nätverket är att stärka barn- och ungdomsarbetet i länet.
Utgångspunkten ska vara barnkonventionen och den nationella ungdomspolitikens mål.
– Just nu är ju frågor om barnrätt och barnkonventionen mycket aktuella. Regeringen har beslutat att barnkonventionen blir lag från den 1 januari 2020 och Kalmar läns nyligen antagna regionala utvecklingsstrategi har "God miljö för barn och unga" som ett prioriterat utvecklingsområde.