Bland landets kortaste vårdköer

Vårdgarantin ska ge alla rätt till besök eller behandling inom 90 dagar. Med hjälp av den nationella "kömiljarden" försöker landstingen få ned väntetiden till under 60 dagar. Kalmar läns landsting tillhör de bästa i landet. Trots det får inte riktigt alla sin behandling inom de 90 dagar vårdgarantin föreskriver.

Kalmar Län2012-04-18 06:14

- 100 procent når vi inte och anledningarna till att några patienter inte får sin behandling inom utsatt tid varierar. Det kan vara av rent medicinska skäl, eller exempelvis att man av någon personlig anledning hellre vill ha ingreppet utfört längre fram i tiden, säger Ragnhild Holmberg, chef för hälso- och sjukvårdsförvaltningen i länet.
Vårdgarantin är sedan juli 2010 lagstadgad och innebär att sjukvården ska garantera kontakt, besök och påbörjad behandling inom angivna tidsramar.
I Kalmar län har landstinget beslutat om tidsramar som i några fall är mer skärpta än vad lagen kräver.
Utöver vårdgarantin finns också en nationell överenskommelse mellan landstingen och socialdepartementet om den så kallade "kömiljarden" som syftar till att ingen ska behöva vänta mer än 60 dagar på åtgärd.
Landstinget i Kalmar län tillhör också de som är bäst i landet på att uppfylla vårdgarantin och även den nationella överenskommelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om