BOSTADSSPECIAL: De har förverkligat drömmen om funkishuset

Precis som en hel del andra stora hus i Gunnebo byggdes Esbjörns och Anna Grandalens ”ingenjörsvilla” av Gunnebo bruk. Och på 1940-talet var det funkis som gällde. En stil som tilltalar paret, och som de hållit ögonen öppna efter. – Hade vi köpt huset i Västervik hade det kostat betydligt mer än här i Gunnebo. Nu kan vi istället renovera det precis som vi vill ha det, och dessutom göra i ordning tomten lite extra.

Väggen mellan kök och matsal togs bort, för att öppna upp och få in mer ljus. Lampa ”Flos”, stolar från trendrum.se och tapet från Designers Guild.

Väggen mellan kök och matsal togs bort, för att öppna upp och få in mer ljus. Lampa ”Flos”, stolar från trendrum.se och tapet från Designers Guild.

Foto:

Kalmar Län2016-08-31 18:00

Esbjörn och Anna Grandalen köpte huset i november 2015, den 1 december påbörjades renoveringen och den 1 mars 2016 flyttade familjen in.

Taket är bytt, husgrunden dränerad, huset isolerat och målat, de gamla fönstren renoverade, avlopp och el är bytt och bergvärme installerad.

– Det har fungerat jättebra, vi har haft väldigt duktiga hantverkare. P Widerbergs Bygg, Peters Måleri och Anderssons Elbyrå har gjort de stora jobben.

– Köket tänkte vi först behålla som det var, men hittade inte rätt färg på luckorna så vi bestämde oss för att göra om allt. Det enda vi behållit är skafferidörren.

– Vi har också installerat ett rejält larm, med kameror och seriekopplade brandvarnare. Det känns tryggt.

Bevarat en del tidstypiskt

Även om deras bostad är renoverad från grund till tak så har de försökt behålla detaljer som gör att det inte känns som ett helt nybyggt hus. Det fina trappräcket och fönstren med blyinfattat glas i trappan, öppningen mellan matrum och sällskapsrum, en hel del dörrar och så alla fina parkettgolv förstås.

De har även förstärkt känslan med ett svart- och vitrutigt linoleumgolv i köket, platsbyggd bokhylla i sällskapsrummet och soffor i 40-talsstil.

Båda är intresserade av inredning och det kan sitta urklipp lite varstans på väggarna.

– Vi sätter upp bilder och tips, för att titta på och inspireras av. Sedan gör vi kanske inte exakt så utan på vårt sätt.

Började med en spis

Övervåningen består av fyra sovrum samt ett tv-rum. Korridoren och sovrummen har heltäckningsmatta, vilket ger ett ombonat intryck. Badrummet känns lyxigt med två takduschar, dubbelhandfat samt badkar.

Tomten är på drygt 2000 kvadratmeter. Här kommer det finnas både pool och gästhus, med ett rejält kök. Ett av Esbjörn Grandalens stora intressen är nämligen matlagning. I gästhuset kommer han kunna ta ut svängarna ordentligt.

– Spisen till köket i stora huset var det första jag köpte. Jag har velat ha en stor gasspis länge.

Väggarna är vita eller i olika nyanser av grått i hela huset. Sofforna i 40-talsstil kommer från trendrum.se, lampa från Tom Dixon och bordet från Ellos.
Väggarna är vita eller i olika nyanser av grått i hela huset. Sofforna i 40-talsstil kommer från trendrum.se, lampa från Tom Dixon och bordet från Ellos.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om