Brunegård slår larm om barnmorskekris

Gudrun Brunegård (KD) talar om en kris inom mödrahälsovården. Nu ställer hon ansvariga landstingsråd mot väggen.

Gudrun Brunegård slår larm om situationen i mödrahälsovården.

Gudrun Brunegård slår larm om situationen i mödrahälsovården.

Foto:

Kalmar Län2017-01-26 14:09

– För ett år sedan kom allvarliga larmsignaler från kvinnoklinken i södra länsdelen. Bristen på barnmorskor var stor och man såg sig nödsakad att under en tid helt stänga föräldrautbildningen, säger Gudrun Brunegård.

Nu har krisen även nått norra länsdelen.

Enligt Gudrun Brunegård kommer sju av 18 tjänster i mödrahälsovården vara vakanta när ett antal barnmorskor går i pension eller slutar av andra skäl.
– De som blir kvar ställs inför en mycket tuff arbetssituation. Många undrar hur de ska orka med en arbetssituation som kommer att innebära ökat pendlande för att täcka upp på platser där det råder brist. När föräldrautbildningen inskränks till ett tillfälle finns risk att de blivande föräldrarna är sämre förberedda och mer oroliga inför förlossningen.

Det finns också en oro över ökat antal oönskade ungdomsgraviditeter och spridning av sexuellt överförda sjukdomar.
– Erfarenheten från i somras, när ungdomsmottagningen i Västervik flyttades in till mödravården, visade att färre ungdomar sökte sig dit. Särskilt tydligt var det bland killar.
I Kristdemokraternas namninsamling ”Öppna vårdplatserna! Höj sjuksköterskornas status!” uttryckte 8820 personer starkt stöd för att ge sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska assistenter lön efter ansvar och kompetens.
– Förvåningen är därför stor när vi får rapporter om hur flera barnmorskor har bemötts. En barnmorska begärde förhandling om lön, men nekades möjlighet till förhandling, med kommentar att hennes familjesituation var sådan att hon inte förväntades lämna orten. Hon sade då upp sig och har fått jobb som kommunsjuksköterska.

Nu ställer Gudrun Brunegård följande frågor i en interpellation till landstingsråden Lena Segerberg (S) och personalansvariga Yvonne Hagberg (S).
• Hur bedömer ni att patientsäkerheten inom mödrahälsovården, på förlossningen och inom andra delar av hälso- och sjukvården kan komma att påverkas av de inskränkningar i uppdraget som planeras för att hantera barnmorskebristen?
• Hur har det kunnat vara en överraskning att flera barnmorskor närmat sig pensionsåldern, eftersom man inte sett till att utbilda nya barnmorskor i tid?
• Vad tänker ni göra för att fylla vakanserna inom mödravård, förlossning, BB och gyn?
• Är det förenligt med landstingets personalpolicy att neka en medarbetare möjlighet att förhandla om sin lön, med hänvisning till vederbörandes familjesituation?
• Är det rimligt att landstingets båda kvinnokliniker har olika riktlinjer för lönesättning, så det uppstår konkurrens om medarbetarna inom ett och samma landsting?
• Vad tänker ni göra för att locka tillbaka de barnmorskor som slutat och som nu jobbar som exempelvis kommunsjuksköterskor eller inom andra förvaltningar?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om