Budgeten: Hur kommer miljarderna att påverka Vimmerby?

Ytterligare 105 satsade miljarder ser ut att bli resultatet av regeringens budget som presenterades under måndagen. Hur kommer kommunen gynnas av det?

Socialminister Lena Hallengren (S) presenterar budgeten för 2021 vid 11.30.

Socialminister Lena Hallengren (S) presenterar budgeten för 2021 vid 11.30.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Kalmar län2020-09-21 11:12

Den frågan återstår att få svaret på men klockan 11.30 håller statsrådet Lena Hallengren (S) och riksdagsledamoten Björn Petersson (S) en presskonferens på nätet där de presenterar årets budget, kanske går något att utläsa från den.

Nationellt är mycket redan känt, man har presenterat delar av budgeten under hösten och under morgontimmarna höll finansminister Magdalena Andersson en lång presentation av innehållet. Över 100 miljarder extra ska satsas nästa år, bland annat för att "få igång" landet efter och under coronakrisen.

Budgeten är framtagen av den rödgröna regeringen i samarbete med stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna. Bland annat innehåller den sänkta skatter om 27 miljarder, inkomstskatten ska sänkas bland annat, och mer pengar till välfärden. Kommunerna ska få tillskott på 40 miljarder nästa år, och välfärden föreslås få ytterligare 30 miljarder, varav en tredjedel är allmänna statsbidrag. Ytterligare en satsning är att man vill förlänga den höjda a-kassan i ytterligare två år och sänka skatten på pension för de som har det mest knapert. Annars verkar det vara jobbskapande som gäller, 75 000 nya jobb ska till, enligt regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!