Conny kör flera tusen mil per säsong

Kanske började intresset för motorcyklar i pappa Lennarts cykel- och mc-butik i Mariannelund. Eller när Conny Åsberg fick åka med på storasysterns pojkväns Triumph som tioåring. Sedan dess lägger han en stor del av fritiden på mc.

Conny Åsberg gör alltid en längre resa på tre till sex veckor både vår och höst. Under sommaren tar han även med sambon på en tvåveckorstur på sin BMW K 1600 GT. Foto: Lena Dahlberg

Conny Åsberg gör alltid en längre resa på tre till sex veckor både vår och höst. Under sommaren tar han även med sambon på en tvåveckorstur på sin BMW K 1600 GT. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Kalmar Län2016-04-06 13:41


Den stora BMWn glänser i vårsolen och inbjuder verkligen till en åktur. Men än dröjer det någon månad innan Conny Åsberg packar väskorna och styr hojen söderut.

- Kortare turer har det redan blivit men jag gör alltid en längre resa på tre till sex veckor både vår och höst. Under sommaren tar jag även med sambon på en tvåveckorstur. Då bestämmer hon rutten.

Conny Åsberg kommer fortfarande ihåg hur det såg ut i butiken i Mariannelund. Och hur det doftade. Även om intresset för motorcyklar var stort redan i femårsåldern blev det "kört" som han säger efter den där åkturen på Triumphen.

- Jag drömde om att äga Husqvarnas Silverpilen. Det var den mc som gällde då.

Några år senare köpte han sin första egna mc, en Triumph Bonneville 650.

- Sedan dess har jag haft sju BMW, men när jag var mellan 30 och 50 år blev det i stort sett ett uppehåll i åkandet på grund av barn och familj. När jag var 50 började jag igen, återfallsknutte kallas det, skrattar Conny.

För Conny Åsbergs del har det alltid handlat om touringcyklar. Han säger att det är långresor som är grejen med mc för hans del.

- Sommaren 1972 gjorde jag den första längre resan till Barcelona, på en ny BMW R-75.

Den andra BMWn köpte han 1974, en R-90 S.

-Jag mönstrade av efter tio månader på sjön och passade på att göra en långresa. Jag och en kompis med en flickvän bakpå stack iväg ner genom Europa till Italien, via färja Palermo-Tunis vidare genom Algeriet, Marocko och upp genom Spanien. Vi var borta en månad och körde tusen mil.

Vilket är ditt favoritresmål?
- Jag har åkt till Pyrenéerna tre gånger. Utsikten är sagolik och det finns många pittoreska byar. Området är inte så hårt exploaterat som Alperna.

Vårens långresa kommer gå till Ukraina, höstens till Spanien. Conny Åsberg åker nästan alltid ensam.

- Tyvärr. Det är svårt att få med sig någon som kan vara borta så länge. Sedan måste man funka ihop också.

Efter pensioneringen vid 61 års ålder har det blivit runt 3 000 mil per år. Han säger att det är nyfikenheten på andra miljöer och människor, naturupplevelser och nya intryck som driver honom.

- Jag har varit till sjöss större delen av mitt liv, sett många kuster och hamnstäder. Nu passar jag på att uppleva inlandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om