Covid ökar igen: "Stanna hemma om du är förkyld"

Antalet positiva fall av covid-19 ökar i Kalmar län. En tydlig ökning, noterar Per-Åke Jarnheimer, smittskyddsläkare. Rådet är därför att stanna hemma och undvika att träffa andra om man är förkyld.

Per-Åke Jarnheimer, smittskyddsläkare, betonar att man ska stanna hemma om man är förkyld.

Per-Åke Jarnheimer, smittskyddsläkare, betonar att man ska stanna hemma om man är förkyld.

Foto: Skärmdump från Region Kalmar

Kalmar län2022-07-04 13:01

Allt för att minska smittspridningen och skydda de sköraste i samhället.

I samtal med Per-Åke Jarnheimer går vi djupare in på statistiken.

Nu säger ni att det ökar, men mer exakt hur stor ökning pratar vi om?

– Det har ökat från drygt 40 fall till 80 i hela region Kalmar, säger Jarnheimer.

Dock förekommer inte längre någon generell testning av personer med symtom, utan det är personer som är så sjuka att de är i behov av sjukvård som provtas. Också personal inom vård och omsorg liksom omsorgstagare ska alltid provta sig vid symtom för att skydda riskgrupper.

Det är i denna provtagning som en dubblering av antalet positiva fall konstaterats den gångna veckan.

De senaste åren har vi fått lära oss att värme kan motverka smittan och göra att coronaviruset avtar, men senaste tiden har fallen ökat trots heta sommardagar. Hur kommer det sig?

– Smittan beter sig inte som man har förväntat sig och det förvånar många att den inte har gått ner. Den är mer smittsam och folkets immunitet räcker inte till, trots att man kanske varit sjuk relativt nyligen ... Varför är svårt att veta, säger han.

– Det kan bero på senaste tidens skolavslutningar och midsommarfiranden, att vi generellt träffat mer folk. 

Borde vi vara oroliga? 

– Nja, men det är ett tecken att det blir mer smittsamt så man kanske inte borde ha samma närkontakt med personer inomhus som tidigare.

– Oavsett är det viktigt att komma ihåg att antalet inlagda på sjukhus inte har ökat. Det är alltså inte fler som blir allvarligt sjuka, men det gäller att ändå vara försiktig. Om smittspridningen fortsätter kan det drabba ovaccinerade, sjuka och sköra personer.

Det går även fortsättningsvis att boka tid för vaccinering. När det gäller den fjärde dosen är det än så länge endast personer som fyllt 65 år eller tillhör en riskgrupp som kan få denna. 

– Vaccinet ger skydd mot att du ska bli allvarligt sjuk och kan behöva sjukhusvård för covid-19, därför är det viktigt att vaccinera sig, säger Per-Åke Jarnheimer i ett pressmeddelande.

Hur smittspridningen kommer te sig resten av sommaren är fortfarande svårt att veta, enligt Jarnheimer.

– Det här har kommit lite som en överraskning så det återstår att se, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!