Därför är det så ont om lediga passtider

Just nu är det rekordlånga väntetider för att ansöka om nytt pass. Lediga tider i Kalmar län bokas av folk från hela Sverige. "Det har blivit helt galet de senaste veckorna", säger Åsa Reimer, gruppchef på polisen.

Efter två års pandemi är det många som är ressugna och vill förnya sina pass. På flera platser i Sverige finns inga lediga tider för passansökningar förrän i sommar.

Efter två års pandemi är det många som är ressugna och vill förnya sina pass. På flera platser i Sverige finns inga lediga tider för passansökningar förrän i sommar.

Foto: arkivbild/Jeanina Santiago

Kalmar län2022-03-03 18:00

Den som vill förnya sitt pass på någon av länets tre passexpeditioner, som ligger i Oskarshamn, Västervik och Kalmar, får vänta allt längre på en ledig tid.

– För tre veckor sedan hade vi cirka två veckors väntetid. Nu har vi två och en halv månad, säger Åsa Reimer, gruppchef för receptionsverksamhet i lokalpolisområde Västervik.

På torsdagsförmiddagen fanns inga lediga tider förrän den 16 maj i varken Västervik eller Oskarshamn. Den första lediga tiden i Kalmar var den 30 maj. Tidigare gick det även att ansöka om pass i Hultsfred, men den möjligheten försvann vid årsskiftet.

Åsa Reimer konstaterar att väntetiderna just nu är långa i hela Sverige, vilket har flera orsaker.

– Det har blivit helt galet de senaste veckorna. Dels har pass och id-kort inte förnyats under två år i den utsträckning som görs normalt. Sedan har även vi varit drabbade av corona och restriktioner med karantän och vabb. Det gör att personalsituationen på många orter är så pass ansträngd att de orterna inte kan släppa tider.

Kalmar län har relativt korta väntetider jämfört med hur det ser ut i andra delar av landet. Den som ska ansöka om nytt pass i Östergötland får vänta till slutet av juli. Samma sak gäller i Jönköpings län.

– Vi har nog bland de kortaste väntetiderna. Det är därför vi har fått en sådan enorm ökning nu, säger Åsa Reimer som berättar att det inte bara är länsbor som använder sig av passexpeditionerna i Kalmar län.

– Folk åker från hela landet. Mestadels från Östergötland, men det kommer en del långväga också.

undefined
Den 1 januari 2022 fick de svenska passen ett nytt utseende och nya avancerade säkerhetsdetaljer.

I polisens bokningssystem för pass och nationellt id-kort är det möjligt att boka en tid var som helst i Sverige.

– Vi har historiskt sett inte haft långa väntetider, men nu ser man var det finns tider, och då är det många som är beredda att åka. Men snart har vi kanske jämna tider i hela Sverige, säger Åsa Reimer och tillägger:

– Man önskar att folk ska kunna söka på sin hemort för att slippa resa iväg långa sträckor.

Som lök på laxen har polisen drabbats av it-strul.

– Bokningssystemet brakade samman efter en uppdatering för två veckor sedan. Sedan var det ett väldigt högt tryck på bokningar när systemet gick upp igen.

Har ni varit med något liknande tidigare?

– Nej, aldrig, säger Åsa Reimer som tycker att det har blivit masshysteri kring passen.

– Det är som under pandemin när alla skulle springa och köpa toalettpapper. Nu ska alla söka pass, även om de inte ska ut och resa, för att det kan vara bra att ha.

Samtidigt avbokas en del tider och dyker upp i bokningssystemet igen.

– På grund av osäkerheten med bemanning är det många ställen som släpper tider dag för dag, säger Åsa Reimer som tipsar om att gå in och bevaka avbokningar.

– Många orter släpper tider antingen morgon eller kväll.

Trots anstormningen till passexpeditionerna har leveranstiderna för pass inte blivit längre.

– Många tror att det är lång handläggningstid på passen, men när man väl har ansökt om pass tar det alltid sex arbetsdagar.

När det gäller bristen på lediga tider har Polismyndigheten en åtgärdsplan på gång.

– Myndigheten håller på och tittar på åtgärder för att hantera det här, men det har inte jag någon information om i dag.

När tror du att det lugnar ner sig?

– Det kan bli lugnare i höst. Generellt sett har vi en högsäsong som sträcker sig från april till augusti, september. Men nu har högsäsongen startat i februari, det har inte hänt förut.

Passansökan

Det går att ansöka om pass och nationellt id-kort var som helst i Sverige, oavsett var man bor. Sedan kan man välja på vilken passexpedition man vill hämta ut resehandlingen. Efter att ansökan har blivit godkänd tar det cirka sex arbetsdagar för passet eller det nationella id-kortet att levereras till vald passexpedition.

I Kalmar län är det möjligt att ansöka om pass i Västervik, Oskarshamn och Kalmar. Tidigare fanns även en passmaskin i Hultsfred, men den togs bort vid årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!