Marcus Pehrsson är kommunikatör på Studiefrämjandet. Han berättar att jämställdhetsstiftelsen Make Equal kontaktade dem för över ett år sedan för att få till stånd ett samarbete. Nu har det utmynnat i en bok och en podd som heter "Allt vi inte pratar om".
– Make Equal har haft "killmiddagar" där man kan bjuda in killar och prata känslor. Jag har själv haft ett par middagar, både på jobbet och privat. Men ofta blir det bara en gång.
Bland annat därför vill man nu dra igång cirklar kring boken och podden.
– Generellt har killar svårt att prata om vad de känner. Vi vet genom statistiken att det är 70 procent män som begår självmord och vi vet att det är mestadels killar som misshandlar. Det verkar som om många bär på saker som får utlopp på ett destruktivt sätt. Och det måste vi prata om, säger Marcus Pehrsson.
Han menar att den traditionella mansrollen inte tillåter känsloyttringar och prat om vad man känner.
– Man kan tro att det har förändrats med så är det inte riktigt. Det finns fortfarande en bild av att en man inte ska gråta, att man ska rycka upp sig och gå vidare.
Nu söker man cirkelledare.
– Även kvinnor kan starta de här cirklarna. Vi utgår från utbildningsmaterialet och alla som är intresserade av de här frågorna och problematiken kring det kan vara med. Man kan diskutera de här frågorna ur ett samhälleligt perspektiv. Förhoppningen är att man börjar våga prata om hur man mår.
– Vi hoppas att det kan leda till ett mer jämlikt och ett bättre samhälle.