De vill satsa på vårdpersonalen

När Sverigedemokraterna (SD) presenterade sitt budgetförslag för Region Kalmar län var det personalen inom vården som fick högsta prioritet.

Sverigedemokraterna presenterade under tisdagen sitt budgetförslag för Region Kalmar län. Från vänster: Claus Zaar, Britt-Marie Sundqvist, Martin Kirchberg och Bo Karlsson.

Sverigedemokraterna presenterade under tisdagen sitt budgetförslag för Region Kalmar län. Från vänster: Claus Zaar, Britt-Marie Sundqvist, Martin Kirchberg och Bo Karlsson.

Foto:

Kalmar län2018-10-30 17:35

Martin Kirchberg, regionråd, säger att SD i Kalmar län vill se en stor satsning på personalbefrämjande åtgärder inom sjukvården. I partiets budgetförslag för Region Kalmar län 2019-2021 vill man lägga sammanlagt 165 miljoner kronor på arbetsmiljöförbättringar, lönesatsningar och inflytande på arbetsplatsen.

Kan du ge några konkreta exempel?

– Nej, vi har valt att inte konkretisera utan överlämna det till professionen, säger Martin Kirchberg.

Ett annat område som SD vill uppmärksamma är folkhälsan.

– Vi vill satsa på hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar nu på en gång. Majoriteten och M&KD-alliansen har också lagt fram detta, men först vill de utreda, säger Martin Kirchberg.

Varför tycker ni att det inte behövs en utredning?

– Vi har sett från andra län, bland annat Västerbotten, att detta fungerar och är till hjälp, säger Claus Zaar.

För att primärvården i framtiden ska kunna erbjuda nära vård framhåller SD det så kallade Hemsjukhuset. Ett projekt som pågått under ett par år i Borgholm.

– Läkare i primärvården tar hand om patienterna genom ett digitalt system. Patienten rapporterar dagligen in information och läkare gör hembesök till dem som behöver. Vi vill se en utökning av hemsjukhus på hela Öland och Emmaboda, säger partikollegan Claus Zaar.

Enligt partiets efterforskningar har kostnaden för icke vårdnära administration ökat avsevärt de senaste tio åren.

– Vi vill ge ett uppdrag att se över kostnaden för till exempel handläggare, eftersom vi anser att det är en obalans och det finns pengar att spara, säger Bo Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!