"Delat län hot mot sjukhus"

Västerviks sjukhus förlorar 40 procent av sitt underlag och inom kort kommer ortoped, förlossning, barnklink och andra enheter att tvingas lägga ned om de tre norra kommunerna i Kalmar län skulle gå till Östergötland medan resten av länet söker en annan region.

Kalmar Län2011-09-08 06:24

Det hävdar landstingsrådet Gudrun Brunegård, KD, efter att ha tagit del av en föredragning som landstingsdirektören Alf Jönsson haft för ledande kommunpolitiker och landstingspolitiker i länet om följderna av ett delat län.
- Tyvärr saknades både kommunalrådet och vice kommunalrådet från Vimmerby på genomgången, det är bara att hoppas att de hämtar in motsvarande kunskaper på andra sätt, säger Brunegård.

Sjukvård i skugga
Hon ser en fara i ett för stort fokus på infrastruktur och kommunikationer för arbetsregionernas skull.
- Det är ett vällovligt syfte som vi är helt överens om, men samtidigt är det allvarligt om sjukvården och följderna där hamnar i skuggan, säger hon och påpekar att landstinget och sjukvården är länets största arbetsgivare med 7000 anställda.
- Många Vimmerbybor arbetar i vården i Västervik, där sjukhuset lever farligt om länet delas, säger hon.
I ett scenario där exempelvis de tre norra kommunerna, Vimmerby, Västervik och Hultsfred skulle regionaliseras ihop med Östergötland med flera och resterande kommuner i Kalmar län söker sig åt ett annat håll skulle 40 procent av befolkningsunderlaget för sjukhuset i Västervik försvinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om