Dystra semesterprognosen från SMHI: "Regnoväder"

Packa ner badkläderna och ta fram regnrocken. Växlande molninghet och risk för åska är prognosen för de närmaste dagarna – sedan kommer regnet på riktigt.

Risk för åska i veckan enligt SMHI:s prognos.

Risk för åska i veckan enligt SMHI:s prognos.

Foto: Joakim Möller

Kalmar län2020-07-08 12:10

– Vi ligger i en ganska sval och ostadig luftmassa just ni vilket gör att det blir ungefär liknande väder framåt i veckan som vi har haft under de senaste dagarna, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Tittar man på torsdagens prognos handlar det om växlande molnighet och skurar som rör sig österut över länet. Lokalt kan det även bli åska. 

– Lokalt kan det bli större mängder regn och kraftigare skurar, men som det ser ut kommer ju detta varvas med en del solsken också. Den svala luftmassan gör att det blir ganska blygsamma temperaturer. Det ser inte ut som att det kommer gå över 20 grader här de närmaste dagarna, säger Lisa Frost.

Fredagen bjuder på mer eller mindre samma väder som torsdagen. Här kan man förvänta sig växlande molnighet, en del regn och temperaturer på högst 19 grader.

Inte heller blir det bättre till helgen. Snarare tvärtom. Under lördagen kan man räkna med ett mer ihållande regnoväder som letar sig in söderifrån över både Östergötland och Småland. Ovädret kommer att ligga kvar under stora delar av lördagsdygnet innan det rör sig vidare.

– Det är lördagen som sticker ut i veckan. Det ser ut att kunna bli ganska blåsigt i samband med regnovädret som stryker in norrut på lördagen. 

Även under söndagen bjuds det på liknande väder som tidigare i veckan, där solsken varvas med enstaka regnskurar och temperaturen fortsatt placerar sig under 20-gradersstrecket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!