Efter kritiserade resan – nu läggs Kinakontoret ned

I slutet av 2019 reste regionföreträdare till Shanghai för att skaffa sig en bild av det kontor man är med och finansierar. Nu läggs kontoret ner.

Angelica Katsanidou säger att man var nöjd med kontoret men att det nu finns andra vägar för att nå resultat.

Angelica Katsanidou säger att man var nöjd med kontoret men att det nu finns andra vägar för att nå resultat.

Foto: Ulrik Alvarsson/arkiv

Kalmar län2020-08-27 10:00

Småland China Support är namnet på verksamheten vars kostnad har delats mellan Region Kronoberg, Linnéuniversitetet och Region Kalmar län. Kontoret startade 2012.

Meningen med projektet är att stödja små och medelstora företag i deras arbete med att göra mer affärer med Kina, men också locka till sig kinesiska studenter.

Under slutet av förra året genomförde bland andra regionrådet Malin Sjölander (M) och Angelica Katsanidou (S), som är regionstyrelsens ordförande, en studieresa till Shanghai, för att få en bild av verksamheten. Man ville se om man fick "rätt pang för pengarna" som Katsanidou då uttryckte det. Pengarna det handlar om är 1 350 000 kronor årligen i finansiellt stöd.

Resan kritiserades eftersom den företogs under en tid när regionen höjde skatten.

Katsanidou påpekar att man var nöjd med kontoret.

– Om man läser rapporten så finns det mycket positivt i den, konstaterar hon.

Projektfinansieringen går ut i år och stödet kommer inte att fortsätta. En av huvudanledningarna säger Katsanidou är att Region Kronoberg redan beslutat att inte fortsätta med finansiellt stöd.

– Det hade inneburit att vi andra skulle gå in med mer finansiering i så fall. Dessutom finns det i dag andra vägar att gå för att uppnå resultat. 

– Vårt samarbete gällande export med Business Sweden exempelvis, eller vårt samarbete med Region Östergötland när det handlar om besöksnäring eller utländska investeringar. Det ger också bra resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!