Ett ja med flera villkor

Landstingsstyrelsen föreslås i morgon säga ja till avsiktsförklaringen om att arbeta vidare för att bilda en region tillsammans med Skåne, Blekinge och Kronoberg.
Samtidigt finns villkor om en utredning för att belysa alla för- och nackdelar och en öppen dörr också för andra regionalternativ under processens gång.

Kalmar Län2011-12-06 07:52

- Slutligt ställningstagande tas inte förrän när ansökan ska prövas och skickas in och det är klart att vi under tiden tar hänsyn till vad som händer i våra närmaste grannlän dit såväl Blekingen och Kronoberg samt Jönköping och Östergötland räknas, säger landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson, S, till vår tidning efter arbetsutskottets förslag till landstingsstyrelsens möte på onsdag.
Styrelsen föreslås säga ja till den avsiktsförklaring som finns mellan Kalmar län och Blekinge, Kronoberg och Skåne om att försöka bilda en sydsvensk region från och med 2019.

Utredning och alternativ
Samtidigt finns flera villkor. Bland annat ska en omfattande utredning genomföras där alla fördelar och nackdelar för Kalmar län ska redovisas.
Avsiktsförklaringen har varit ute på remiss till kommunerna där samtliga tolv sagt sitt om förslaget. Fyra av dom, Vimmerby, Hultsfred, Västervik och Högsby har sagt nej, övriga åtta har sagt ja men med olika grad av villkor. Störst tveksamhet till sitt ja har Oskarshamn som betonar att dörren måste hållas öppen till en Östra Götalandsregion med helst hela Småland och Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om