Extramiljoner ska få bukt på ojämlika löner i regionen

Regionen satsar i år 20 miljoner kronor extra på jämställda löner. Det beslutades vid regionfullmäktiges senaste sammanträde.

"Vi ser att det fortfarande finns osakliga löneskillnader inom regionen." Det säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

"Vi ser att det fortfarande finns osakliga löneskillnader inom regionen." Det säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

Foto: Ulrik Alvarsson/arkiv

Kalmar län2020-06-30 11:50

Pengarna plockas från det generella statsbidraget som regeringen och samarbetspartierna kommit överens om, och som riksdagen fattade beslut om i början av året.

För Region Kalmar läns del gäller 36 miljoner kronor i generellt statsbidrag varje år, från och med 2020.

– Hur dessa pengar används är upp till regionerna och kommunerna att själva besluta om, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Hon förklarar vidare att en lönekartläggning och en analys av löneskillnaderna mellan kvinnor och män årligen genomförs i Region Kalmar län inför lönerevisionen som, om allt går enligt planerna, ska vara klar i augusti.

– De här insatserna, lönekartläggningen, analysen och utfallet av den, genomförs för att upptäcka, råda bot på och förhindra osakliga löneskillnader. 

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet yrkade på en högre summa, 26 miljoner kronor, för arbetet mot att uppnå jämställda löner. Men M-KD-V-förslaget röstades ned i fullmäktige med siffrorna 24-11.

Enligt regionrådet Mattias Adolfsson (S), med ansvar för medarbetarfrågor, har man beräknat att de nuvarande kostnaderna för att åstadkomma jämlika löner i regionen ligger på 70 miljoner kronor.

– Den här extrasumman på 20 miljoner kronor är ett viktigt steg i ett långsiktigt arbete mot jämställda löner, ett arbete som tar tid, säger han.

– Det som är speciellt i år är att vi alltså lägger in en extra pott utöver den ordinarie löneöversynen för att få extra skjuts i arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!