Faktorerna som gör att allt färre länsbor får stroke

Färre rökare och mer preventiv behandling. Det ses som orsaker till att allt färre svenskar drabbas av stroke. Minskningen är särskilt tydlig i Kalmar län.

Antalet som drabbas av stroke har minskat under 2000-talet. Anledningarna tror vara flera, bland annat att färre röker.

Antalet som drabbas av stroke har minskat under 2000-talet. Anledningarna tror vara flera, bland annat att färre röker.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Kalmar län2020-05-14 15:40

Det skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande. Minskningen är betydlig, och har pågått under 2000-talet. Och så ser det ut i hela landet.

Det visar Socialstyrelsens statistikdatabas, vars siffror regionen sammanställt och presenterade under veckan.

– Det är egentligen en utveckling över hela västvärlden de senaste 20 åren, säger Claes Williamsson, överläkare vid medicinkliniken vid Länssjukhuset i Kalmar och ansvarig för strokeprocessen i Region Kalmar län.

Siffrorna är justerade efter åldersstrukturen i varje län. Under 2018 drabbades 300 personer av 100 000 i länet av stroke. Det gör att Kalmar län ligger fyra i landet, bara tre län har haft lägre siffror. 

Men Claes Williamsson tycker att man ska vara försiktig med jämförelser mellan länen. Det eftersom det är jämnt mellan dem och att det kan finnas skillnader som är svåra att korrigera för i databaserna.

Han säger att det är svårt att peka ut en särskild faktor bakom minskningen, det är flera som samverkar.

Bland annat är det färre som röker av de som är i medelåldern och äldre. Man har bättre behandlingar för högt blodtryck och medicinen är billigare än den varit. 

Även bredare preventiv behandling med kolesterolsänkande läkemedel och att fler patienter med förmaksflimmer behandlas med så kallad antikoagulentia, bör spela in i minskningen, skriver man i pressmeddelandet.

Det här är AKUT-testet

Ansikte - Ofta drabbas ena ansiktshalvan av förlamning vid stroke. Be personen le, om ena sidan av munnen inte hänger med kan det tyda på stroke.

Kroppsdel - Be personen att sträcka båda armarna rakt fram, så kan sidoförlamning upptäckas. Ofta faller ena armen ned inom tio sekunder vid stroke.

Uttal - Talsvårigheter är vanliga vid stroke. Be personen att upprepa en enkel mening. Klarar den inte det kan de ha stroke.

Tid - Varje sekund räknas. Tveka inte att ringa ambulans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!