Fästingburna skräcksjukdomen ovanlig i länet

Den farliga sjukdomen TBE är ännu ovanlig i Kalmar län. I Västervik finns det hittills i år ännu inga fall av TBE, så om man inte planerar en resa till Stockholms skärgård som är ett riskområde kan man ännu vara ganska lugn.

TBE är ännu en ovanlig sjukdom i länet, men det är bra att skydda sig mot fästingar i alla fall.Foto: Ellinor Harrysson

TBE är ännu en ovanlig sjukdom i länet, men det är bra att skydda sig mot fästingar i alla fall.Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Kalmar Län2016-08-04 12:20

Det finns ännu inga registrerade fall av den fästingburna sjukdomen TBE ( Tick Borne Encephalitis) i Västerviks kommun. På riksnyheterna talas det en del om att man kan vaccinera sig mot TBE, men Västerviks kommun är ännu inte att betrakta som ett riskområde. Att vaccinera sig kostar i nuläget cirka 1000 kronor.

I Kalmar län finns ännu i år bara två fall registrerade. De två senaste åren har man också bara haft enstaka fall av TBE. Bor man i Roslagen och på Åland ser det värre ut, där är 16 fall konstaterade hittills i år och runt hundra fall per år de senaste åren.

– Sen är det svårt för oss i sjukvården att veta när man har fått sjukdomen säger Per-Åke Jarnheimer som är smittskyddsläkare i Kalmar. Om man seglar eller reser till Stockholms skärgård bör man vara extra försiktig.

De två fall som är registrerade kommer bevisligen från Kalmar län. Borrelia är mer vanligt förekommande i Västerviks kommun, men den sjukdomen är lättare att behandla än TBE.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om