Fick recept på hund - för att må bättre

Sparky och Texas verkar ha hur mycket energi som helst där de busar, springer, apporterar och fullkomligt älskar livet. Deras livsglädje har dessutom smittat av sig till husse och matte. – Jag kan verkligen rekommendera att skaffa hund. De blev förmodligen min räddning, säger Johnny Jansson.

Sparky och Texas, av rasen flatcoated retriever, har betytt mycket för Johnny Janssons välmående. Foto: Lena Dahlberg

Sparky och Texas, av rasen flatcoated retriever, har betytt mycket för Johnny Janssons välmående. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Kalmar Län2016-08-29 18:00

Det stressiga livet som egen företagare gjorde att han ”gick in i väggen” för tolv år sedan. Mycket resande, hotell och snabbmat hade även gjort att Johnny Jansson gått upp i vikt. I samband med läkarbesök upptäcktes dessutom typ 2-diabetes. Sprutor var dock inte nödvändiga, han skulle klara sig med tabletter.

– Min dåvarande läkare rekommenderade soppdiet enligt en viss metod. Jag gick på halvårskontroller och låg väl ganska hyfsat i blodsocker, men gjorde i övrigt inga egenkontroller. Nu tycker jag det var ganska konstiga ordinationer.

Betydelsefulla förändringar

För fem år sedan fick Johnny Jansson blödande magsår. Det höll på att gå riktigt illa. Han var fortfarande överviktig, levde ett stressigt liv och medicinerade mot typ 2-diabetes.

– Jag hade även fått ledgångsreumatism och åt höga doser kortison.

I ett försök att förändra sin livssituation och må lite bättre flyttade han och frun Ann-Kathrin Bäckström tillbaka till Västervik 2012.

– Jag fick då kontakt med diabetessjuksköterskan Katja Fridsta på Hälsocentralen på Esplanaden. Hon har stöttat och peppat mig sedan dess.

– Jag började även hos reumatologen på Västerviks sjukhus. Det var där läkaren tog fram receptblocket, och skrev ”köp hund”.

Motion och nya matvanor

Hundintresset fanns där sedan tidigare så när Sparky, en flatcoated retriever, kom in i familjen gick Johnny Jansson med i Västerviks Kennelklubb.

– Jag började intressera mig för viltspår och gick kurser med Sparky. I november 2015 blev han Svensk Viltspårschampion.

Ett år efter att Sparky kom till familjen köpte familjen även Texas. Ett riktigt yrväder av samma ras.

– Han klarade sitt anlagsprov för viltspår i somras.

Hundarna har varit rena rama hälsokuren för Johnny Jansson, men även för Ann-Kathrin Bäckström. Även om det är Johnny som tränar viltspår går de båda två flera timmar långa promenader med hundarna, varje dag.

– Jag har gått ner i vikt tack vare hundarna och förändrade kostvanor, även om det finns lite kvar att ta av. Och blodsockret ligger på en jämn nivå. Nu är målet att slippa tabletterna helt och hållet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om