Fler borde ta vaccin

Antalet fall av svininfluensa fortsätter att öka och i Kalmar län har två personer blivit svårt sjuka. Men det går trögt med vaccineringen av riskgrupper. - Jag kan tänka mig att vi vaccinerat omkring 28 000, de flesta är äldre, säger smittskyddsläkare Claes Söderström.

Trots flera uppmaningar till gravida, överviktiga, äldre och hjärt- och lungsjuka om vikten att vaccinera sig mot influensa går det ganska trögt. Scanpix

Trots flera uppmaningar till gravida, överviktiga, äldre och hjärt- och lungsjuka om vikten att vaccinera sig mot influensa går det ganska trögt. Scanpix

Foto:

Kalmar Län2011-01-18 07:23

Den pandemiska influensan svininfluensan, som bytt namn och egentligen heter H1N1 2009 härjar också i år. Antalet nyanmälda fall har enligt Smittskyddsinstitutets hemsida stigit kraftigt under de senaste veckorna. Hittills har 357 fall av svininfluensan anmälts från sjukvården i 18 landsting och av dem har storstadsregionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland stått för majoriteten av anmälningarna.

Åtta gånger
En tredjedel av patienterna (119 st) har behövt sjukhusvård, varav 17 har haft svårare luftvägssymptom och behövt intensivvårdats. Bland de intensivvårdade fallen finns också en gravid kvinna i Kalmar län som inte var tidigare vaccinerad. Ytterligare ett svårt sjukdomsfall har inträffat i vårt län och det gäller en patient med kraftig övervikt.
- Gravida och överviktiga är två grupper som normalt sett inte känner sig som en riskgrupp, men det är de. Har man något som trycker på organen har man en nedsatt lungkapacitet och det innebär en större risk att bli allvarligt sjuk, säger smittskyddsläkare Claes Söderström.
För gravida beräknas risken att bli allvarligt sjuk vara åtta gånger större än för icke-gravida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om