Fler fall av campylobacter

På länssjukhuset i Kalmar har man i juni månad sett en ökning av tarmbakterien campylobacter. "Vi vet inte vad ökningen står för" säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare på Kalmar länssjukhus.

STOCKHOLM 20110716
Ont i magen. En man står bredvid en toalett och håller sig om magen. 
Foto Christine Olsson / SCANPIX / Kod 10430

STOCKHOLM 20110716 Ont i magen. En man står bredvid en toalett och håller sig om magen. Foto Christine Olsson / SCANPIX / Kod 10430

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Kalmar län2018-07-10 12:00

Tarmbakterien som kallas campylobacter finns vanligtvis i rått kött från fågel och opastöriserad mjölk. Kyckling som inte är helt genomstekt kan innehålla bakterien och därför bör man vara extra noggrann vid hanteringen och tillagningen av köttet. På landstinget i Kalmar län har man sett en liten ökning av bakterien i juni i år jämfört med juni 2017.

– I dagsläget bevakar vi det lite extra nu, ökar det väldigt får vi intervjua de drabbade för att finna ett samband, säger Lisa Labbé Sandelin.

Ökningen beror troligtvis på att det vackra vädret bjuder in fler och fler till att grilla, men än så länge vet smittskyddsläkarna inte vad ökningen står för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om