– Det är demoraliserande för verksamheterna att redan när året börjar veta att budgeten inte kommer att hålla, säger Christer Jonsson (C) när alliansen i landstinget i Kalmar län presenterar sitt budgetalternativ för nästa år och planen fram till och med 2021.
Även att landstinget redovisar ett totalt plus år efter går de lika förvaltningar med underskott. Det irriterar oppositionen. För Hälso- och sjukvårdsförvaltningen rör det sig om runt 185 miljoner kronor.
– Det är oansvarligt att hålla inne med statsbidrag och överskott från pensionsplaceringarna på central nivå, och inte lägga ut det i förvaltningarna, anser han.
Alliansen kräver nu att det ska finnas en plan för hur landstinget förvaltningar ska nå balans i sina budgetar senast 2021.
Oppositionen vill också ta fram en långsiktig utvecklingsplan för hela sjukvårdsområdet för åren fram till 2035.
– Där ska vi se investeringsbehovet, demografin, hur kommer sjukvårdsbehovet förändras, vilka diagnosgrupper har vi 2035. Sjukvården är som en oceanångare som tar tid att vända, säger Malin Sjölander (M).
Hon pekar extra mycket på investeringsbehoven vid Västerviks sjukhus.
– Västervik sticker ut med enormt stora lokalbehov. Här vill vi se en detaljerad plan för vilka ombyggnationer som ska göras, att det sätts av pengar och en konkret tidsplan för när de olika investeringarna ska göras, säger hon.
Alliansen vill också tillföra primärvården mera resurser. Målet är att anställa fler distriktssköterskor och att varje distriktsläkare ska ha max 1 250 patienter mot 1 650 i dag.
– Kroniskt sjuka ska inte behöva åka till sjukhusen i onödan, säger Gudrun Brunegård (KD)
En familjecentral i Vimmerby är också ett konkret mål.
- Vimmerby är enda kommunen utan familjcentral. nästa år måste den bli verklighet.
Hon framhåller behovet av ett ökat samarbete mellan folktandsvården och kommunerna om barns tandhälsa.
– Det finns exempel på treåringar med tänder sönderfrätta av karies. Här måste tas krafttag.
Alliansen vill locka kompetens personal med högre lön och karriärmöjlighet. Kostnaderna för bemanningsföretag på runt 150 miljoner vill man sänka till hälften.
– 75 miljoner till den egna personalen ger betydligt bättre effekt, säger Christer Jonsson.
Alliansen räknar att kunna klara åtgärderna genom att frigöra de pengar som man nu menar hålls inne centralt i landstinget.
Jimmy Karlsson