Fler överlever hjärtstopp

Landstinget i Kalmar län är bland de bästa i landet på att rädda patienters liv med hjärt- och lungräddning. Det visar statistik från HLR-registret som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Symbolbild

Symbolbild

Foto: Arkivfoto: Patrik Ekström

Kalmar Län2018-02-15 08:00

Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp, som inte sällan orsakas av en hjärtinfarkt. Vid ett hjärtstopp övergår hjärtats normala rytm i ett kammarflimmer, och pumpförmågan upphör då omedelbart att fungera. Om den drabbade ska överleva måste hjärtrytmen återställas inom ett par minuter.

Hjärt- och lungräddning räddade livet på 1 317 personer som drabbades av hjärtstopp 2016, enligt den senaste statistiken från HLR-registret. Ungefär elva procent av alla som fick HLR var vid liv 30 dagar efter hjärtstoppet. En klar förbättring mot år 2000 då motsvarande siffra var drygt fyra procent.

Blekinge bäst

Landstinget Blekinge har under två år i rad varit bäst på att rädda patienters liv med hjärt- och lungräddning (HLR). I Blekinge drabbades 27 av 100 000 landstingsbor av hjärtstopp, men överlevde efter att ha fått HLR.

Näst bäst på hjärtstopp är Dalarnas län, och på tredje plats kommer landstinget i Kalmar län, där 20, 7 procent överlevde.

Vid tre av fyra hjärtstopp som sker utanför sjukhus påbörjas HLR innan ambulansen kommer till platsen.

- Det tror vi är den största orsaken till att överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus successivt ökar, säger Johan Herlitz till Nyhetsbyrån Siren.

Kunskapen om hjärt- och lungräddning är generellt bättre i glesbebyggda områden än i tätbefolkade. Däremot är ambulansernas framkörningstid längre på landsbygden, enligt Johan Herlitz.

- Det finns ett jättestarkt samband mellan ambulansens responstid och överlevnaden. Dröjer ambulansen mer än tio minuter är chanserna klart sämre, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om