Kalmars flygplats får miljonstöd av regionen

Politikerna i regionstyrelsen beslutade på tisdagen att skjuta till 14 miljoner för att täcka förlusterna för flygplatsen i Kalmar.

Angelica Katsanidou är regionstyrelsen ordförande.

Angelica Katsanidou är regionstyrelsen ordförande.

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkiv

Kalmar län2021-12-15 08:00

I fjol beslutade Region Kalmar att köpa 50 procent av flygplatsen av Kalmar kommun. I samma veva slog coronapandemin till mot världen, något som drabbade flygtrafiken hårt. 

Även i år har det gått dåligt, och man har därför bett om ett stöd på 14 miljoner kronor vardera från Kalmar kommun och Region Kalmar

Under tisdagens möte i regionstyrelsen beslutade politikerna att skjuta till den önskade summan. 

– Flygplatsen är viktig ur många hänseenden. Rent generellt har vi en bristande infrastruktur i vårt län, och där är även flyget en viktig del, inte minst för näringslivet, säger Angelica Katsanidou (S), ordförande i regionstyrelsen. 

Under mötet förde flera politiker fram olika yrkanden. Vänsterpartiets Linda Fleetwood pekade på klimathotet, och sa att det känns fel att locka folk att flyga mer med den kunskap vi har idag. 

– Vi inser att vi måste lägga in de här pengarna nu, men yrkar på att det ska göras en analys utifrån att vi kan få ett minskat flygande jämfört med innan pandemin. Vi har fått en ökad digitalisering, många företag säger att de inte kommer flyga så mycket som förut.

Flera politiker hänvisade då till att sådana här analyser redan görs, bland annat inom flygplatsbolaget.

Angelica Katsanidou säger angående flygets påverkan på klimatet att Kalmar Öland Airport kommit långt med sitt klimatarbete. Hon tror att en satsning på elflyg inte ligger särskilt långt borta. 

– Jag tycker styrelsen och bolaget gör ett bra jobb i de här delarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!