Flygplatsen varslar personal - "Otroligt tråkigt"

Kalmar Öland Airport har under torsdagen lämnat in ett varsel om uppsägning av elva medarbetare.

Kalmar Öland Airport.

Kalmar Öland Airport.

Foto: Ulrik Alvarsson

Kalmar län2020-09-03 12:39

Ronny Lindberg, vd och flygplanschef på Kalmar Öland Airport, säger att det känns otroligt tråkigt att behöva varsla. Av de totalt 49 anställda är det 11 årsanställningar det rör sig om. 

I april skrev vi att flygplatsen gick med 600 000 kronor förlust i veckan på grund av coronakrisen. Då hade man permitterat personal och endast samhällsviktiga flygningar som ambulansflyg gjordes. Lindberg säger att han inte har några siffror på hur stora förluster som görs i dag.

– Utan permitteringar och stödpaket hade det varit extremt mycket värre. De 600 000 kronorna var utan stödpaket.

I juni började SAS med sin flygtrafik igen och i dag flyger bolaget en gång om dagen från Kalmar Öland Airport. Ett normalår omsätter flygplatsens flygtrafik 48 miljoner. Nu har man fått tillbaka tio procent av sin verksamhet efter att allt stängdes ner i våras. 

– Vi är glada att vi har SAS som flyger en gång om dagen. Det finns de som inte har någonting. 

I mitten av juni beslutades det att staten ska gå in med hundra miljoner till de regionala flygplatserna. Hur mycket av de pengarna som till slut kommer att hamna i Kalmar vet man inte än.

Vad skulle ni behöva för att kunna dra tillbaka varslen?

– Vi måste ha tillbaka trafik. Vi kan inte vara bemannade för verksamhet vi inte har. Ett stöd skulle mildra förlusten, men vi måste få tillbaka våra resenärer. 

Kalmar Öland Airport AB ägs av Kalmar kommun och Region Kalmar län. Det var i februari i år som man i regionen fattade beslutet att köpa in sig i flygplatsen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!