För torrt – men inte för sent

Början av augusti brukar innebära startskottet för svampjakten i skogen. Men i år lär nog de flesta kamma noll – åtminstone så länge regnet lyser med sin frånvaro.

Foto:

Kalmar Län2016-08-08 14:00

Årets sommar har varit den torraste i mannaminne. Detta märks i skog och mark, och inte minst på de små godbitarna som brukar bli hårdvaluta – innan de smörsteks och hamnar på en smörgås.

Vi talar naturligtvis om svamp i allmänhet, och kantareller i synnerhet.

– I år är det absolut inte lönt att ge sig ut och leta. Vi har ju inte fått något regn, säger Ann-Marie Heimonen, en av traktens mest profilerade svampexperter.

Även om Ann-Marie ännu inte varit ute i den riktiga ”storskogen” i år, så är hon vis av erfarenhet och därmed tämligen säker på att svampbeståndet är lika skralt var man än letar i Vimmerbytrakten.

– Och det har ju inte regnat särskilt mycket på andra håll heller, men är man tillräckligt envis i sitt svampletande så bör man nog främst kolla efter var det regnat mest helt enkelt, säger Ann-Marie Heimonen.

Ja, och om bara regnet kommer så finns det fortfarande goda chanser att vi får se guldgula fält här och var i skogen. För även om årets sommar är den torraste Ann-Marie Heimonen kan minnas, lever hoppet om höstsvamp ännu.

– Kommer det bara regn så blir det kantareller och trattkantareller! Det kan jag nästan lova. Allt handlar om att svampmycelet måste få vatten, avslutar Ann-Marie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om