Första coronafallet i Kalmar län

På tisdagen konstaterades det första fallet av en person som smittats av det nya coronaviruset, covid-19.

Provtagningen visade att mannen hade smittats av det nya coronaviruset, covid-19.

Provtagningen visade att mannen hade smittats av det nya coronaviruset, covid-19.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kalmar län2020-03-10 17:27

Region Kalmar län skriver i ett pressmeddelande att mannen som blev smittad är i 50-årsåldern. I början på mars kom han hem från ett besök i Österrike. 

I samband med detta blev han sjuk och ringde till 1177 Vårdguiden. Han fick prata med en infektionsläkare på länssjukhuset i Kalmar.

Under tisdagsmorgonen togs prover för covid-19 och på eftermiddagen samma dag bekräftade analysen att han hade fått det nya coronaviruset.

–  Just nu görs en bedömning av hur patienten mår och utifrån det avgörs om han behöver vård på sjukhus eller i hemmet. Patienten har också fått tydliga förhållningsregler hur han ska bete sig fram tills han är smittfri. Vi har också påbörjat sedvanlig kontaktspårning för att identifiera de närkontakter som patienten har haft, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Hittills har ett 60-tal personer testats för det nya viruset i Kalmar län. Lisa Labbé Sandelin berättar att det nu går snabbare att få svar på proverna, eftersom de nu analyseras på det mikrobiologiska laboratoriet i Kalmar, i stället för att skickas till Lund.

Målsättningen är att provtagning i tält ska kunna inledas i Västervik på onsdagen, men dit går man först efter att ha varit i kontakt med en infektionsläkare, som bedömer att provtagning ska ske.

Lisa Labbé Sandelin säger att regionen följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, när det gäller vilka som ska testas.

– Men läget ändras från dag till dag. Det är en utmaning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!